Els tècnics d'Hisenda acusen la Infanta de cooperar amb el seu marit per defraudar

Pensen que és "difícil" entendre el seu paper a Aizoon perquè Urdangarin podria haver constituït una societat unipersonal

08.06.2016 | 09:45
Una pèrit d´Hisenda, durant la seva declaració davant el tribunal del cas Nóos.
Una pèrit d´Hisenda, durant la seva declaració davant el tribunal del cas Nóos.

Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) van mostrar les seves discrepàncies respecte les consideracions efectuades per diversos pèrits de l'Agència Tributària (AEAT) respecte la infanta Cristina, en manifestar que aquesta sí podria haver cooperat en els delictes fiscals imputats al seu marit, Iñaki Urdangarin, en els anys 2007 i 2008. En un comunicat, Gestha va assenyalar no compartir les declaracions dels pèrits perquè considera "difícil" entendre el paper exercit per l'exduquesa en la societat que comparteix al 50 per cent amb el seu marit, Aizoon, en la qual, "estant en règim de separació de béns, participa com a propietària del 50 per cent d'un capital de només 3.000 euros, quan el seu marit podria haver constituït una societat limitada unipersonal".

Després que una de les pèrits rebutgès atribuir frau fiscal així com qualsevol altra actuació irregular a la Infanta pel fet de ser sòcia d'Aizoon -empresa que hauria utilitzat Urdangarin per defraudar 337.138 euros el 2007 i 2008-, des de Gestha van destacar que l'eventual responsabilitat penal de Cristina de Borbó "no s'ha vist disminuïda per allò manifestat pels pèrits en el procés".

Així, una inspectora d'Hisenda que va declarar com a pèrit va destacar que "l'Agència Tributària no ha canviat de criteri" durant la investigació de la causa per protegir la infanta Cristina, a la qual hauria inspeccionat en cas de trobar indicis per fer-ho.

La funcionària, que va ser la responsable de la primera inspecció que va posar de manifest presumptes delictes fiscals d'Urdangarin i Diego Torres, va aprofitar la seva intervenció en el judici per rebatre posicions del jutge instructor, José Castro, i de l'Audiència de Palma respecte suposades modificacions de postura de l'Agència Tributària.

Quan la presidenta del tribunal, Samantha Romero, va explicar a la pèrit que no calia que s'estengués en les seves justificacions, el fiscal Pedro Horrach va assenyalar que l'acusació contra la germana del Rei, que sosté en solitari Manos Limpias, que exerceix l'acció popular, està emparada en aquest suposat canvi de criteri d'Hisenda al·ludit en diverses resolucions judicials. "De manera directa o indirecta, s'imputa a l'Agència Tributària haver canviat de criteri per salvar Cristina de Borbó", va incidir el fiscal Horrach.

Despeses personals
Una altra inspectora va explicar que en analitzar Aizoon va detectar que la seva plantilla de treballadors no existia i que les seves despeses eren personals i familiars. Urdangarin està acusat de dos presumptes delictes fiscals en l'IRPF de 2007 i 2008 per uns ingressos que formalment van ser declarats per Aizoon, quan es tractava de tasques d'assessoria per a les quals va ser contractat ell i no la societat, va assenyalar la inspectora. Hisenda va concloure que els mitjans humans d'Aizoon "no existeixen" i la seva plantilla no era adequada per a prestar assessorament a empreses en estar formada per quatre empleats de la llar, una estudiant, un assistent, un assessor que treballava per a una altra persona, dos empleats a qui ningú havia vist, un noi dels encàrrecs i una infermera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci
Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

Majoria absoluta de Rajoy al PSOE

El PSOE ha votat Rajoy amb més empenta que els propis electors de dretes, reticents a renovar-li...

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

El Consell Nacional del PSC es reunirà demà per decidir l´abstenció a Rajoy

Miquel Iceta argumenta que l'abstenció donaria més motius als independentistes per no creure en el...

La mateixa divisió però amb molta més calma

La mateixa divisió però amb molta més calma

El comitè manté la divisió interna però no cau en les baralles de la passada reunió de l'1 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema