El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va anunciar que les comunitats autònomes rebran durant el tercer trimestre un total de 3.443,9 milions d'euros corresponents al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i 5.372 milions d'euros extres del FLA per al compliment de l'objectiu de dèficit del 2015. De la quantitat corresponent al FLA, 980 milions d'euros seran per a Catalunya, dels quals 789,9 milions seran per a venciments, 158,9 milions per a l'objectiu de dèficit i 31,2 milions per a altres conceptes. A més, es destinaran 1.366,2 milions al finançament del dèficit del 2015, de manera que Catalunya percebrà un import total de 2.346 milions d'euros, el 26,6% de la quantitat que Hisenda destinarà a les comunitats adherides al Fons de Liquiditat Autonòmic.

En la roda de premsa per presentar aquestes dades, el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va aprofitar per afirmar que al Parlament català es va viure un "exercici d'inestabilitat política" derivat d'uns "socis que no són fiables" després que la CUP confirmés la seva esmena a la totalitat dels pressupostos, i va afirmar que els "avantatges d'estar a Espanya" és que els proveïdors cobren i ho fan dins del termini.

L'aprovació d'aquests diners, que corresponen al tercer trimestre del 2016, té com a objectiu facilitar el bon funcionament de les administracions i el pagament dels seus proveïdors. El Ministeri d'Hisenda va destacar que aquests podran rebre aquests diners després que les comunitats autònomes afectades hagin complert amb les condicions del Govern espanyol per poder accedir als mecanismes de finançament.

En concret, es tracta, a més de Catalunya, Andalusia, Aragó, Castella-La Manxa, les Illes Canàries, Extremadura, Galícia, el País Valencià, Astúries, les Illes Balears, Cantàbria, Comunitat de Madrid, Múrcia i la Rioja. El País Valencià és la segona autonomia que rebrà més diners del FLA, concretament 715,7 milions d'euros, més 1.362,7 milions d'euros destinats al finançament del dèficit de l'any passat. D'altra banda, la comissió delegada del govern per a Assumptes Econòmics va aprovar la designació de 226 milions d'euros per als ens locals.

El ministre d'Hisenda va assegurar que aquestes mesures són importants per a molts territoris d'Espanya, fins i tot per a alguns "decisives". Montoro va assenyalar que tot i que els ajuntaments estan molt sanejats i han fet un "gran esforç" en aquesta legislatura, n'hi ha alguns de mida important que han de seguir "el seu esforç de sanejament".

Els 3.443,9 milions del FLA del tercer trimestre són inferiors als 5.062,7 milions del segon trimestre i als 6.113,6 milions del primer. Segons dades d'Hisenda, els estalvis pels mecanismes extraordinaris de liquiditat de les comunitats autònomes el 2016 arriben a 2.908,88 milions, davant dels 3.542,59 milions de 2015.

El FLA continuarà

Montoro va assegurar que el FLA continuarà mentre segueixi aquesta "situació excepcional", perquè hi ha algunes comunitats autònomes "que encara no poden acudir en solitari a finançar-se". En referència a aquesta circumstància, el ministre d'Hisenda en funcions va afegir que el FLA podrà desaparèixer "quan les autonomies no tinguin dèficit i la classificació de solvència sigui alta".