Espanya no identifica adequadament les nenes víctimes de tràfic, no garanteix l'educació i protecció legal als menors estrangers no acompanyats, ni adapta el sistema d'asil per facilitar que les famílies obligades a separar-se puguin retrobar-se, va denunciar Save The Children. Aquesta ONG va alertar en l'informe "Víctimes invisibles: Menors estrangers no acompanyats, víctimes de tràfic i refugiats a Espanya", de l'augment de nens que viatgen sols i que van sol·licitar protecció internacional a la UE. A Espanya, 3.754 nens van sol·licitar asil i a la UE van arribar a més de 95.000 el 2015, quatre vegades més que el 2014. A més, l'informe destaca la tendència creixent que en els processos migratoris hi ha cada vegada més nens i recorda que en quinze anys han augmentat un 41 per cent els migrants menors de quatre anys.

L'organització de defensa de la infància va lamentar que Espanya "anteposi la seva condició d'immigrants a la de menors d'edat" i doni prioritat, igual que la resta de la UE, a la protecció de les fronteres en comptes de les persones refugiades, inclosos els nens, incomplint la legalitat internacional. "Han oblidat que estem parlant de nens per sobre de tanques o fronteres", va destacar Andrés Conde, director general de Save the Children, encarregat de presentar l'informe. El sistema d'asil "no està adaptat a les necessitats de les famílies", ni facilita que els nens es reuneixin amb els seus pares quan les famílies s'han vist obligades a separar-se en el procés de fugida dels seus països. "Les llargues esperes burocràtiques impedeixen que pares i mares puguin treballar, reagrupar els seus fills o viatjar a altres països europeus en els quals tenen família o un projecte de vida". Pel que fa als menors no acompanyats, als quals el govern està obligat a protegir i garantir la seva educació i desenvolupament, Save the Children assenyala que molts d'ells no són tutelats, "viuen al carrer i sobreviuen com poden". Inclou el testimoni d'un nen que està a Melilla mentre la seva família viu a Algesires, que "dorm al ras" i no va al col·legi.

"Ningú ens escolta, vull anar-me'n amb la meva mare, que està a Algesires. El que vull és treballar, en el que sigui, que m'arreglin els papers, sortir de Melilla", va explicar aquest menor a Save the Children. A més, l'ONG indica que als nens que sí que són tutelats per les comunitats autònomes, 3.660 el 2014, "se'ls facilita una educació deficient i no poden treballar en les mateixes condicions que altres nens espanyols". Molts d'ells, indica, queden abandonats a la seva sort en fer els 18 anys, "sense suport i de vegades sense la documentació a la qual tenen dret". Com una jove a punt de fer els 18 anys que va mostrar la seva por a haver de dedicar-se a la prostitució perquè no tenia encara els documents quan estava a punt d'arribar a la majoria d'edat. En relació amb el tràfic de persones, Save the Children assenyala que a Espanya hi ha nenes víctimes que romanen sense ser identificades i explica que el 2014 la policia va localitzar 17 menors, quan es calcula que podria haver-hi unes 45.000 víctimes adultes i menors d'explotació. "Quan són trobades no se'ls protegeix adequadament perquè no hi ha recursos especialitzats per a aquestes víctimes, no els allunya de les urpes dels explotadors, que poden reactivar els mecanismes de control per tornar a explotar-les", assenyala. Almudena Escorial, coordinadora de l'informe, va relatart el cas d'Evelyn, una nena víctima de tràfic que va arribar en pastera i encara que una ONG va veure indicis que podia ser víctima, va ser traslladada a un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) i després a un centre de menors, on va desaparèixer dies després, fet pel qual Save the Children sospita que va ser captada de nou pels seus explotadors. Entre les recomanacions i sobre els refugiats, planteja un pla nacional d'acollida que tracti les necessitats de les famílies de refugiats, garantir la seva reagrupació i crear una xarxa de centres per als nens refugiats sense família.

Per als menors no acompanyats, Save the Children demana que a aquells que tinguin un document que acrediti la seva identitat no els facin proves de determinació d'edat, que es garanteixi l'assistència d'advocat, acabar amb les devolucions en calent i donar autorització de treball quan compleixin 16 anys.

Formació de professionals

En relació amb les víctimes de tràfic, proposa dedicar recursos per formar professionals en la detecció, pisos d'acollida, un registre europeu i descoratjar la demanda de prostitució. "Que hi hagi nenes víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual i menors no acompanyats tancats als CIE és un claríssim exemple de com l'Estat espanyol només veu migrants on hauria de veure nens als quals protegir", va explicar Conde.