Una matança perpetrada durant la nit de dissabte a diumenge a un club homosexual d'Orlando, als Estats Units, va causar la mort d'almenys 50 persones, una xifra que podria augmentar en les darreres hores tenint en compte que dels 53 ferits n'hi ha diversos que es troben en "estat crític", segons van informar les autoritats.

Autoritats polítiques, de la policia local i de la policia d'investigacions (FBI), així com responsables d'un hospital i un líder de la comunitat musulmana, entre d'altres, van oferir una roda de premsa per informar sobre la matança, reivindicada per Estat Islàmic i que va commocionar ahir els Estats Units i, especialment, aquesta ciutat famosa pels seus parcs d'atraccions.

La nit llatina que se celebrava al club Pulse, al centre de la ciutat, es va convertir en un infern a partir de les dues de la matinada, quan una persona armada amb una pistola i un rifle d'assalt va començar a disparar sobre els que estaven en aquest centre de diversió de la comunitat LGTB. El resultat: la pitjor matança de la història dels Estats Units provocada per tirotejos massius, tal com va informar el lloc web especialitzat Shootingtracker.com.

A més d'informar de les noves xifres de víctimes, les autoritats no van donar gaires detalls sobre la marxa de la investigació, per no perjudicar-la, ni sobre el presumpte autor de la matança, identificat com Omar Mateen, segons va confirmar el congressista Alan Grayson, que va visitar el lloc dels fets.

No obstant això, poc se sap de Mateen, llevat que va néixer el 1968, que era un nord-americà d'origen afganès resident en una localitat propera a Orlando i que va morir també a la discoteca Pulse. El suposat autor dels fets va morir en un enfrontament amb la policia, que va entrar al local per alliberar els ostatges que ell havia pres després de disparar a tort i a dret.

Un dels assistents a la nit llatina que va aconseguir escapar va dir als canals de televisió presents al lloc dels fets que una ràfega de trets va durar més que la cançó que sonava en aquell moment.

No va ser l'únic que es va pronunciar. Un altre testimoni, aquest identificat com Christopher Hanson, va explicar als mitjans locals que "semblava com una pel·lícula d'horror, totalment irreal" i va assenyalar que va veure "cossos caient al seu voltant mentre estava demanant una beguda al bar". El jove, que va explicar que va caure a terra i es va arrossegar fins a l'exterior del local, va indicar que estava gaudint de la música llatina i que estava sent una "gran nit" però que en un segon es va convertir en una "bogeria".

Per la seva banda, el congressista Grayson va indicar que no hi ha evidències que hi hagi altres persones o grups relacionats amb aquest succés, però va puntualitzar que l'autor havia triat deliberadament el lloc. En aquest sentit, el polític va dir que els agents de policia s'havien desplaçat a la casa del sospitós per recollir informació dels seus ordinadors, escrits i missatges a les xarxes socials.

Un "acte d'odi"

El president dels Estats Units, Barack Obama, va qualificar el tiroteig com un "acte de terrorisme i odi". "Com a nord-americans, estem units en el dolor, la indignació i la determinació per defensar la nostra gent", va afirmar el mandatari estatunidenc, visiblement afectat, en una declaració feta des de la Casa Blanca.

El tirador "era una persona plena d'odi i en els pròxims dies descobrirem per què i com va succeir aquest fet", va indicar Obama, qui va enviar el seu condol a les víctimes i els seus familiars.

El president va subratllar que es tracta del "tiroteig més letal en la història" dels Estats Units, unes paraules que va dir després de reunir-se amb el director del Buró Federal d'Investigació (FBI) i els seus assessors en matèria de seguretat nacional. "Encara estem coneixent els fets", va apuntar Obama, en confirmar que l'FBI investiga la massacre com "un acte de terrorisme".

El president nord-americà també va ordenar que les banderes onegin a mitja asta a la Casa Blanca i a tots els edificis federals fins al vespre del 16 de juny "com a se?nyal de respecte per les víctimes de l'atac".

Un detingut a Santa Monica

La tristesa als Estats Units encara podria haver estat pitjor. En aquest sentit, la policia de la ciutat de Santa Monica, a Califòrnia, va detenir ahir un home proveït d'armes d'assalt i possibles explosius que planejava anar a la Desfilada de l'Orgull Gai de Los Angeles, segons va informar l'alcalde d'aquesta ciutat, Eric Garcetti.

No obstant això, el batlle també va assegurar que les autoritats no veuen una connexió entre aquest arrest i la matança ocorreguda a Orlando. "Vull que tots els que són aquí sàpiguen que estem segurs i estem protegits. Els nostres agents són aquí", va assenyalar l'alcalde en el començament de la Desfilada de l'Orgull Gai a Los Angeles.