Segons va explicar l'FBI, l'autor del tiroteig a Orlando, Omar Mateen, va comprar almenys dues armes de manera legal la setmana passada a Florida, tot i la vigilància de l'FBI. Mateen, nord-americà d'origen afganès, només va necessitar anar amb diners a una botiga per preparar la seva matança. Per més que el president nord-americà, Barack Obama, hagi demanat una vegada i una altra limitar l'accés de la ciutadania a les armes, la veritat és que la mateixa Constitució dels EUA en la seva segona esmena recull el dret dels seus ciutadans a la possessió d'armes de foc, i Orlando és un dels llocs on no hi ha grans restriccions per comprar rifles d'assalt.

Els requisits per comprar un fusell d'assalt AR-15 -l'usat per l'assaltant- a Florida són tenir més de 18 anys, no tenir antecedents penals o de malaltia mental, no tenir episodis de violència domèstica i disposar dels prop de 500 dòlars del seu valor. Un cop complert tot això només cal esperar 72 hores per fer les comprovacions pertinents i ja es pot marxar a casa amb un fusell d'assalt.

L'AR-15 és famós per ser la versió civil del fusell militar M-16. Es tracta d'una arma de foc semiautomàtica capaç d'impactar en un objectiu a 550 metres i amb potència per buidar la configuració de 30 bales en menys d'un minut. Així, Mateen va necessitar canviar almenys en quatre ocasions la munició durant el seu atac a la discoteca gai.

En aquest sentit, la virtual aspirant demòcrata a la presidència dels EUA, Hillary Clinton, va explicar que "si algú està sent investigat per l'FBI, simplement no hauria de poder comprar una arma". "Si ets massa perillós per pujar a un avió, ets massa perillós com per comprar una arma als Estats Units", va alertar l'exprimera dama, que va deixar clar que "avui no és dia per a la política", i en cap moment va fer referència al seu rival republicà, el magnat Donald Trump.

Paral·lelament, el president dels EUA, Barack Obama, està cada vegada més "frustrat" amb el Congrés per l'absència de mesures legislatives "de sentit comú" per controlar la venda i possessió d'armes de foc, segons va explicar el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

Earnest va reiterar, a més, que Obama no farà campanya ni recaptarà fons per als candidats demòcrates al Congrés que no donin suport lleis més estrictes per al control de les armes de foc. El fusell d'assalt AR-15 usat per Mateen és "una arma de guerra", va assenyalar el portaveu, tot afegint que Obama està a favor de restablir la prohibició sobre la venda d'armes d'assalt. "El president ha estat bastant frustrat, i en alguns casos fins i tot enfadat, per la inacció del Congrés", va insistir Earnest. Davant la inacció del Congrés, Barack Obama ha presentat aquest any diversos decrets executius perquè hi hagi més control de les armes.