El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar que no hi ha proves clares per afirmar que la matança d'Orlando estigués "dirigida" per extremistes ni que formés part d'un pla terrorista de major escala. Obama va fer aquesta declaració després de reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional a la Casa Blanca per conèixer els últims avenços en la investigació de la matança.

El president dels EUA va assegurar que les investigacions, que consideren l'atac com "un acte de terrorisme", encara no han determinat quins van ser els mòbils del presumpte autor de la matança, però va dir que segons les dades recollides es tracta d'un cas de "terrorisme domèstic".

"L'assaltant estava inspirat per informació molt extremista a través d'internet", va assegurar Obama, que va comparar la situació amb el que va passar a la localitat de San Bernardino, a Califòrnia, a finals del passat any, quan una parella també influenciada per l'integrisme islàmic va acabar amb la vida de 14 persones i en va ferir 22.

Per part seva, Seddique Mateen, el pare del l'autor de la matança, va rebutjar que el seu fill estigués "radicalitzat" i va expressar el seu condol per les víctimes del major acte de terrorisme des de l'11 de setembre de 2001 a territori nord-americà. "Crec que simplement volia presumir. Radicalisme no, no. Ni tan sols té barba. No crec que la religió o l'Islam tingui res a veure amb això", va assegurar Seddique Mateen.

En tot cas, Omar Mateen va jurar lleialtat al grup terrorista Estat Islàmic (EI) en les seves converses telefòniques amb els negociadors policials durant les tres hores que va estar dins del club nocturn amb una trentena d'ostatges.

No obstant això, les autoritats desconeixen encara què va portar l'assaltant, d'origen afganès, a aquest centre d'oci nocturn d'Orlando, situat a uns 200 quilòmetres al nord de casa seva, a Fort Pierce.