Un forense japonès ha aconseguit identificar, 71 anys després, el protagonista de «Cos carbonitzat d'un nen a prop de la zona zero», una de les fotografies més icòniques del bombardeig atòmic a Nagasaki al final de la II Guerra Mundial. La comparació dels trets del nen que apareix a la imatge captada pel fotògraf japonès Yosuke Yamahata amb una altra del petit cedida per la seva família va permetre a un científic de la Universitat japonesa de Kyushu descobrir que es tracta de Shoji Tanisaki, de 13 anys, segons van informar ahir els mitjans japonesos.

El rostre ovalat i la forma dels ulls de l´adolescent és «semblant» en les dues imatges, de manera que l´expert va concloure que és, amb una alta probabilitat, aquest nen japonès, que residia prop de la zona zero de l´atac i a qui les seves germanes menors van reconèixer en la fotografia el 2015.

La impactant imatge, que mostra en blanc i negre un cadàver sobre runes pràcticament carbonitzat, va ser captada per Yamahata el 10 d´agost de 1945 a Nagasaki, un dia després que els Estats Units llancessin la bomba atòmica sobre aquesta ciutat japonesa en la qual van morir prop de 74.000 persones.

Tot i que la fotografia ha estat exposada durant anys en aquest Museu de la Bomba Atòmica dedicat a la tragèdia nuclear, no va ser fins l´any passat quan les germanes de Shoji Tanisaki es van adonar que la víctima retratada en la imatge s´assemblava al seu germà gran, que va morir en l´atac. El fill del fotògraf, Shogo Yamahata, va explicar ahir que va regalar aquesta fotografia a les dones grans, les quals van contactar amb ell la tardor passada per indagar sobre la identitat del noi de la imatge intuint que era el seu germà.

Posteriorment, la fotografia va ser analitzada a la Universitat nipona de Kyushu a petició d´una associació civil de víctimes i es va confirmar que Shoji Tanisaki era el protagonista de la icònica imatge.

Així, segons va assenyalar Yamahata, Miyoko Nishikawa, de 78 anys i una de les germanes de la víctima, es va lamentar de no haver aconseguit identificar les restes del seu germà gran abans de la mort dels seus pares. «La meva germana i jo vam reconèixer en Shoji a la imatge. Ens vam posar molt contentes en veure´l de nou. L'únic que conservem d´ell és un paraigua i una ampolla d´aigua danyats per la radiació», va explicar emocionada l´altra germana de la víctima, Kei Yamaguchi, en una roda de premsa emesa per la cadena pública NHK.

El responsable de la fotografia, Yosuke Yamahata, treballava com a fotògraf militar per al Govern nipó i va ser el primer a retratar l´estat en què va quedar la ciutat després del bombardeig executat pels Estats Units el 9 d´agost de 1945, el segon de la història després del que va patir Hiroshima dies abans.

Yamahata va morir el 1966, als 48 anys, a causa d´un càncer que va desenvolupar en haver-se exposat a la radiació de la ciutat japonesa.

A més de la imatge «Cos carbonitzat d'un nen prop de la zona zero», les seves fotografies d´altres víctimes, com una mare japonesa alletant el seu nadó, i les que reflecteixen la devastació que va causar l´atac atòmic s´han convertit en un símbol contra les armes nuclears.