L'assassinat a trets de Jo Cox, una diputada laborista partidària que el Regne Unit continuï a la Unió Europea (UE), va commocionar el país i va suposar la paralització de la campanya del referèndum del dia 23. Jo Cox, de 41 anys, va morir poc després de rebre diversos trets i ser apunyalada a la localitat de Birstall (nord d'Anglaterra), un incident pel qual va ser detingut un home de 52 anys.

La policia investiga el relat de diversos testimonis que van indicar que l'atacant va cridar la consigna "el Regne Unit primer!", nom d'una formació d'ultradreta contrària a la immigració i la Unió Europea.

Els dos sectors enfrontats de cara a la consulta sobre la UE (Britain Stronger in Europe, partidaris de la permanència, i Vote Leave, que defensen el Brexit) van anunciar poc després de l'incident la suspensió de tots els actes de campanya durant la jornada.

La parlamentària britànica, amb seient a la Cambra dels Comuns des de les últimes eleccions generals, al maig de 2015, va ser atacada als voltants d'una biblioteca local, on cada setmana participava en trobades amb electors de la seva circumscripció. "Sortia de la biblioteca amb el seu assistent i l'atacant l'estava esperant. Primer va apunyalar-la i un home va intentar aturar-lo, després li va disparar diversos trets", va explicar als mitjans Terry Flynn-Edwards, testimoni del succés.

Altres persones que es trobaven al lloc van descriure com l'atacant, que portava una gorra blanca, va disparar una pistola amb aspecte "antic" almenys tres vegades contra Cox, dues d'elles quan ja estava estesa a terra, a més d'apunyalar-la.

Es tracta del primer assassinat d'un diputat britànic des que l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) es va atribuir la mort del conservador Ian Gow el 1990.

El primer ministre britànic, David Cameron, es trobava volant cap a Gibraltar quan es va produir l'atac, on tenia previst participar en un míting a favor de seguir a Europa al costat del ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, que es va suspendre, però els dos polítics sí que es van reunir.

Consternació al món polític

El cap del Govern conservador va encapçalar els condols de tots els partits per la mort de Cox i va decidir que les banderes de Downing Street, la seva residència i despatx oficial, així com de la resta d'institucions al centre de Londres llueixin a mig pal. "La diputada tenia un llarg historial de solidaritat i havia mostrat un enorme interès en intentar ajudar els refugiats sirians i fer el correcte en aquest món", va afirmar Cameron.

També va expressar la seva consternació el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que va assenyalar que tot el país està commocionat per l'"horrible assassinat" de la seva companya.

Nigel Farage, líder de l'euròfob Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) i un dels abanderats de la campanya pel Brexit, es va mostrar "terriblement entristit" per l'assassinat i va enviar el seu condol a la família de la víctima. Després de conèixer el seu assassinat, l'espòs de la parlamentària, Brendan Cox, va fer una crida a lluitar "contra l'odi que la va matar", un rancor que "no té credo, raça o religió".