E

l Fons Monetari Internacional (FMI) va alertar que la zona euro es troba en "un moment decisiu" a causa de les "creixents divisions" internes i l'auge de l'euroescepticisme, realitat que la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (Brexit) "podria empitjorar".

"La zona euro es troba en un moment decisiu. Les creixents divisions polítiques i l'euroescepticisme han debilitat les perspectives d'una acció col·lectiva i han deixat l'euro cada vegada més vulnerable a nombrosos riscos", va assenyalar el Fons en un comunicat. En concret, l'FMI va destacar que "un vot a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, o fins i tot una victòria estreta de la permanència, podria exacerbar aquestes tensions, el que contribuiria a un major euroescepticisme i incertesa".

Malgrat que la recuperació de la zona euro "s'ha consolidat en els últims dos trimestres", la institució financera internacional va assenyalar que les perspectives a mig termini són "encara febles", a causa dels "llegats de la crisi", com els alts nivells de deute públic i privat, l'elevat nivell de morositat en alguns sistemes bancaris i l'alta desocupació.

Preocupació a l'Eurogrup

Paral·lelament, l'Eurogrup va mostrar la seva preocupació davant la possibilitat que els britànics es mostrin a favor de sortir de la Unió Europea en el referèndum del 23 de juny i va fer referència a la necessitat d'actuar, passi el que passi a les urnes, per treure endavant el projecte europeu. La qüestió britànica va estar present "a la ment de tots" els ministres d'Economia i Finances dels dinou països que integren l'eurozona, segons va reconèixer el ministre italià de Finances, Pier Carlo Padoan.

"Hem tingut una discussió sobre el que hem de fer, independentment del Regne Unit, i això és fonamental. Hi ha un destacat sentit d'urgència en molts sentits", va confirmar el president de l'Eurogrup i ministre holandès de Finances, Jeroen Dijsselbloem.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va advertir que el Regne Unit quedaria exclòs del mercat comú europeu si finalment els britànics opten per abandonar la UE. "No em puc imaginar que això sigui un avantatge" pel Regne Unit, va afegir la cap del Govern alemany. En tot cas, la cancellera va tornar a destacar que "la decisió està en mans dels britànics".