El primer ministre belga, Charles Michel, va anunciar que Bèlgica mantindrà el nivell d'alerta actual, 3 en una escala de 4, després de l'operació antiterrorista en què han estat detinguts 12 sospitosos que presumptament planejaven un atemptat imminent a Brussel·les. "Els diversos actes públics previstos per als propers dies es mantindran amb mesures de seguretat complementàries i adaptades", va assenyalar Michel, que va explicar que aquestes havien estat les recomanacions del Centre de Crisi belga, que va decidir mantenir el nivell d'alerta 3. "Estem extremadament en alerta, seguim la situació hora per hora", va assegurar, i alhora va dir voler enviar un "missatge de determinació, serenitat i calma".

Michel es va dirigir als mitjans després de participar en un Consell Nacional de Seguretat convocat de manera urgent després de l'operació antiterrorista, que ha impedit evitar un atemptat imminent que podria haver-se produït ahir mateix a Brussel·les.

La cadena RTBF va apuntar que alguns dels individus arrestats, als quals la policia seguia de prop, van ser vistos divendres circulant en cotxe a prop de la plaça Rogier de Brussel·les, on hi ha instal·lada una pantalla gegant que emet els partits de la selecció belga, que ahir va jugar contra Irlanda a l'Eurocopa de futbol.

Cap font oficial va confirmar que l'atemptat que planejaven s'hagués de produir ahir, però la Fiscalia federal belga sí va assenyalar que "els elements recollits en el marc de la investigació requerien intervenir immediatament".

Quaranta batudes

L'operació antiterrorista, que va tenir lloc a la nit de divendres, va motivar fins a quaranta batudes a 16 localitats del país, principalment a la regió de Brussel·les, però també a Valònia i Flandes, i escorcolls a 152 garatges. Quaranta persones van ser arrestades en un primer moment, de les quals només 12 segueixen detingudes.

La Fiscalia va assegurar que no poden revelar la identitat de les persones arrestades i es va limitar a dir que l'operació es va dur a terme en el marc d'una investigació per terrorisme. Sí que va aclarir que no es van trobar armes ni explosius durant els escorcolls.

Aquestes detencions es van produir després que en els últims dies es filtrés als mitjans una nota interna de la policia que alertava els seus agents del "risc imminent" d'un atemptat al país.

D'altra banda, un home de 31 anys va ser detingut per la seva suposada vinculació amb els atemptats de Brussel·les del 22 de març. L'arrestat treballava a l'aeroport atacat de Zaventem, tenia accés directe als avions en pista i era amic de la infància de Khalid El Bakraoui, un dels terroristes suïcides dels atacs.

El nou detingut era també amic d'un altre dels sospitosos, Ali El Haddad Asufi, i se sospita que es va quedar a l'apartament del districte de Brussel·les d'Etterbeek en el qual es va preparar l'atemptat de l'estació de metro de Maelbeek. Dins del seu ordinador s'han descobert missatges procedents d'una clau USB de Khalid El Bakraoui en els quals s'indica que cada dimarts surten des de Zaventem vols cap als Estats Units, Rússia i Israel. Els tres terroristes de l'aeroport havien d'immolar-se a les files d'embarcament per als vols que tenien aquestes destinacions.