L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va advertir que el diàleg que promou entre el Govern i l'oposició de Veneçuela serà «un procés llarg, dur i difícil». «Sóc conscient que el temps mana, un mes (des del 19 de maig, dia en què es va anunciar la mediació) pot ser contemplat com a molt poc temps, assumeixo que això és urgent, peremptori i que hi ha d'haver resultats, fets», va explicar davant l'Organització d'Estats Americans (OEA), on va explicar la missió de mediació que encapçala amb els expresidents Leonel Fernández, de la República Dominicana, i Martín Torrijos, de Panamà, i la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur).

Sobre si la iniciativa de diàleg inclourà el referèndum revocatori i l'alliberament dels polítics presos, Rodríguez Zapatero es va limitar a dir que «tots aquells temes relacionats amb les diferències han de ser tractats com són tractades les coses a l'alta diplomàcia, amb prudència i discreció».

L'expresident del Govern va repetir en diverses ocasions que el seu discurs a l'OEA és la seva primera explicació pública de la missió de mediació a Veneçuela i que l'ha fet a invitació de Caracas i abans de presentar-la fins i tot a l'organització que acompanya el diàleg, la Unasur, on parlarà el dia 23. Zapatero, que va defensar la «plena imparcialitat» de la missió de mediació, va voler deixar clar també que ha tingut «més hores de reunions amb l'oposició que amb el Govern».

Per part seva, el subsecretari d'Estat dels EUA per a Assumptes Polítics, Thomas Shannon, va viatjar a Caracas per reactivar el diàleg bilateral amb Veneçuela, tal com van acordar els dos governs la setmana passada, i reunir-se amb alts càrrecs del Govern veneçolà i membres de l'oposició. L'alt funcionari es reunirà amb diversos alts càrrecs del Govern veneçolà i amb membres de l'oposició i la societat civil, va explicar el portaveu del Departament d'Estat, John Kirby.

L'advocat espanyol Javier Cremades, que es troba a Veneçuela per sumar-se a l'equip legal de defensa de l'opositor Leopoldo López, va anunciar que intentarà, al costat del exministre de Justícia espanyol Alberto Ruiz Gallardón, visitar l'alcalde opositor Daniel Ceballos, en arrest domiciliari. Cremades es va reunir amb la directiva del Parlament veneçolà, a la seu de l'Assemblea Nacional, de majoria opositora.