«Doneu-me tres bones raons: per què el Regne Unit hauria de ser part d'Europa?», asseguren que va dir la reina Isabel durant un sopar amb amics i familiars, segons ha revelat el biògraf real Robert Lacey a The Daily Beast. La pregunta a l'aire de la monarca va revifar el fantasma del seu suposat euroescepticisme, a falta d'un sol dia per al referèndum. «La reina està per sobre de la política i actua seguint el consell del Govern en els assumptes polítics», va ser l'asèptica resposta del Palau de Buckingham, tot afegint que «el referèndum és una qüestió que hauran de decidir els britànics».

«A la reina li agrada sempre tenir un debat saludable al voltant de la taula», va expllicar en defensa pròpia Robert Lacey. «Es va tractar simplement d'una pregunta», va afegir. «La reina és molt conscient de les complexitats d'aquest assumpte per a les diverses parts del Regne Unit», va assenyalar el biògraf, tot explicant que «com tots sabem, ella posa molta cura a no revelar quines són les seves opinions personals, i el mateix podem dir del seu marit».

Lacey defensa personalment la permanència del Regne Unit a la UE, però pensa en el fons que la reina se sent inclinada cap a la sortida: «És només una conjectura sobre els seus pensaments, però el que li agrada realment és un robust debat».

La nova polèmica va arribar tres mesos després de la dura portada de The Sun a l'inici de la campanya: «La Reina dóna suport al Brexit». Segons el tabloide, la monarca va sorprendre al·legant, durant una recepció oficial al castell de Windsor, que la Unió Europea avançava «per la direcció equivocada». «No entenc Europa», va assegurar The Sun que va arribar a dir també la reina en una altra conversa i en presència, entre d'altres, de l'exviceprimer ministre Nick Clegg, que va negar rotundament la informació. En aquesta ocasió, es tractaria d'una recepció amb diversos diputats al Palau de Buckingham en una data no determinada.

Per part seva, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va advertir que no hi haurà cap nova negociació amb el Regne Unit, i que aquest país ja ha obtingut «el màxim» que podia aconseguir de la Unió Europea. Juncker va fer aquestes declaracions al final d'una reunió amb el canceller austríac, Christian Kern.

«Els electors han de saber que no hi haurà renegociació. Hem conclòs un acord amb el primer ministre David Cameron, ha obtingut el màxim possible. Hem donat el màxim que podíem donar», va dir el president de la CE, en referència a l'acord aconseguit el passat febrer entre el Regne Unit i la resta d'estats membres. «No hi haurà renegociació ni sobre l'acord del mes de febrer ni en el context de renegociacions dels tractats. La sortida és la sortida», va advertir Juncker.

Un acord «just»

«Defenso del punt de vista segons el qual necessitem un acord just i equitatiu amb el Regne Unit. El vam negociar fa uns mesos i hem constatat que l'acord entre el Regne Unit i la UE no sembla jugar un paper en la campanya britànica, però seria bo per als britànics i nosaltres mateixos que es quedés a la UE», va assenyalar.