Els gairebé 29.000 ciutadans nascuts al Regne Unit que resideixen a Canàries estan pendents del resultat del referèndum que decidirà si el seu país abandona la UE i molts d'ells ja s'han dirigit al seu ajuntament a preguntar en quina situació quedaran si això passa.

«La gent té por i ens pregunta què passarà si el Regne Unit surt de la Unió Europea», va explicar la regidora de Participació Ciutadana d'Antigua (Fuerteventura), Deborah Carol Edgington, un escocesa que resideix des de fa dues dècades a Canàries, on va arribar en el seu moment per a treballar com a guia turística.

Edgington forma part de la colònia de 1.688 britànics empadronada a Antigua, concentrada sobretot a la zona turística de Caleta de Fuste, una xifra que converteix aquest municipi en el segon amb major proporció de ciutadans del Regne Unit entre els seus veïns (un de cada sis, el 15,13%).

Cada mes, la seva regidoria organitza trobades amb la comunitat estrangera d'Antigua. Edgington recorda com, en l'última d'elles, fa un mes, els britànics li traslladaven certa preocupació pel futur del seu país.

Aquesta escocesa no forma part dels més de 46 milions de britànics que tenen dret a votar en el referèndum, per portar més de 15 anys fora del seu país, encara que si tingués l'oportunitat el seu vot s'inclinaria a favor de la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea: «Sortir és fer marxa enrere», assegura.

Deborah s'enfronta, des que es va donar a conèixer la intenció de convocar un referèndum sobre la sortida o no del Regne Unit de la UE, a preguntes dels seus compatriotes com «poden fer-nos fora de l'illa?, seguirem tenint dret a viure a les Canàries? o mantindrem la cobertura sanitària?».

No obstant això, també s'ha trobat amb partidaris d'abandonar la Unió Europea, que defensen arguments com la necessitat de frenar la immigració.

Caleta de Fuste té com a principal mercat receptor de turistes el Regne Unit. Alguns negocis estan regentats per britànics que, per una o altra raó, van decidir establir-se a l'illa i provar sort.

Escòcia representa només el 8% de l'electorat, encara que Deborah Edgington no amaga la seva preocupació davant la possibilitat que d'una victòria del Brexit alimenti un corrent nacionalista que desencadeni en un nou referèndum independentista a la seva terra.