Com pot afectar el Brexit a l'economia espanyola?

La sortida del Regne Unit de la UE dificultarà els tràmits per a molts espanyols que treballin a les illes

27.06.2016 | 06:35
Com pot afectar el Brexit a l'economia espanyola?
Com pot afectar el Brexit a l'economia espanyola?

El Brexit ha triomfat en el Regne Unit, per la qual cosa la UE perdrà un dels seus socis més importants i obre les portes a unes conseqüències que, per a molts pasïsos, seran importants.

No obstant això, com que el Regne Unit no formava part de la Unió Monetària les conseqüències per a la resta d'estats membres seran més suaus, encara que no cal menysprear les que es poden sofrir tan dins com fora del país.

Tres canvis globals

Com que la principal condició de la Unió Econòmica Europea és la lliure circulació de persones i mercaderies entre els seus estats membres, els dos efectes principals sobre l'economia d'ells serien clars.

El flux migratori en principi canviarà de forma important a Europa i estaríem davant un nou paradigma per a les persones que vulguin anar a treballar al Regne Unit i viceversa, ja que ressorgirien limitacions (visats, terminis?). Realment, com que aquest és el punt més utilitzat pels partidaris del Brexit ja s'estan fent concessions de la resta de membres per evitar-ho.

Aquests privilegis són un dels motius pels quals el govern va fer campanya a favor de mantenir el país en la Unió, amb el que sembla inevitable que seguim veient variacions en aquest aspecte i més restriccions en l'entrada migratòria cap a les illes.

El resultat econòmic per a tots seran imminents: més dificultat per treballar a Anglaterra i més necessitat d'acolliment cap a la resta de països.

Pel que fa a les mercaderies no és opinable que s'encariran les exportacions i importacions amb destinació o origen en el Regne Unit per la reaparició de taxes aranzelàries.

El Brexit ja estava tenint unes conseqüències directes sobre l'economia britànica, i especialment sobre la seva moneda que ha caigut més d'un 10% respecte a l'euro en els últims mesos.

La influència directa a Espanya

Unint aquests factors (lliura, aranzels, fronteres), el turisme, un dels sectors més rellevants de l'economia espanyola, es pot posar a tremolar: Les dades de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) de 2015 mostren com el Regne Unit és, amb diferència, el principal emissor de turistes amb més de 15 milions de visitants anuals (quatre més que França i 5 que Alemanya).

Posant un exemple per valorar aquest impacte, un turista anglès que es va gastar 800 lliures en les seves vacances a Espanya al juliol realment va ingressar 1.150 euros en la nostra economia; no obstant això amb aquestes mateixes 800 lliures ara ingressaria poc més d'1.000 euros.

Per tant, una depreciació de la lliura per culpa del Brexit posa en risc un important flux d'ingressos a la nostra economia. No cal oblidar que, entre altres coses, per afavorir l'exportació (el turisme és una forma d'exportar) el Banc Central Europeu porta diversos mesos prenent mesures extraordinàries per provocar que l'euro se segueixi depreciant respecte a altres grans monedes. Espanya ho notaria significativament tenint en compte que, segons un recent informe del "World Travel & Tourism Council", el 16% de tota l'economia espanyola prové del sector dels viatges i les seves vinculacions.

Sens dubte, sembla que seria un moviment que perjudicaria al propi Regne Unit ja que encariria les seves importacions i exportacions; però no només a ells, també a tots els que realitzen aquestes operacions amb les illes britàniques, entre ells Espanya i principalment el seu sector turístic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Homs adverteix a Rajoy que té a les seves mans obrir el diàleg

El portaveu de PDECat al Congrés ha reiterat que "no hi ha marxa enrere en el procés català"

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma de Gramenet

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Enllaços recomanats: Premis cinema