El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat la seva intenció de dimitir a l'octubre després que el Regne Unit hagi votat a favor de la sortida del país de la Unió Europea (UE).

El referèndum del Brexit sobre la permanència de Regne Unit en la Unió Europea celebrat aquest dijous s'ha saldat amb un resultat a favor de la sortida de la segona economia del continent, un desenllaç sense precedents en el projecte comunitari i que obre un període d'incertesa tant per al nou encaix britànic en el continent, com per a la sostenibilitat d'un bloc que ha perdut un dels seus més influents membres.

El 'Brexit' ha aconseguit una victòria rebuda pels seus partidaris com el "dia de la independència britànica", una eufòria que contrasta amb la negativa reacció dels mercats, que evidencien les serioses implicacions d'una decisió contra la qual havien lluitat la pràctica totalitat de les forces polítiques, econòmiques i socials de Regne Unit.

Al costat dels efectes sobre la volatilitat financera, el 'statu quo' britànic s'enfronta a un terratrèmol polític amb epicentre en el número 10 de Downing Street, ja que el primer ministre, David Cameron, havia apostat per una opció, la de la permanència, ignorada per la majoria dels ciutadans.

James Cameron, després d'anunciar la seva dimissió.

Amb una participació del 71,3 %, la més important registrada en una votació al Regne Unit des del 1992 i més de sis punts per sobre del plebiscit de 1975 que havia confirmat la permanència en l'en aquells dies Comunitat Econòmica Europa, l'escrutini ha donat una tomb sense precedents a una nit electoral que havia arrencat amb les enquestes a favor de la continuïtat.

Nombroses incògnites

Una altra de les incògnites és el grau de preparació de Regne Unit per a un procés que podria portar anys, ja que el propi primer ministre havia assegurat públicament que no hi havia "pla B".

Després de jugar-se la seva credibilitat a la carta d'una aposta que, segons ell, faria el país "més fort i més segur", Cameron ha quedat ja com el principal perjudicat d'una campanya que ha dividit la societat britànica per una estratègia partidària, ja que, més que per clam popular, el referèndum va sorgir per sufocar l'incendi que Brussel·les portava generant en els conservadors des de fa dècades.

Paul Nuttal, cara visible dels partidaris del ´Brexit´celebrant la victòria.

Encara que el Tractat de Lisboa estableix les pautes d'aquest procediment en l'article 50, el primer moviment ha de sortir de l'estat membre, que ha de notificar a la UE el seu desig d'abandonar. De fet, Londres no està obligat a procedir imminentment, és més, els partidaris de trencar amb Brussel·les han manifestat ja la seva preferència per esperar, ja que, malgrat mesos de campanya, la fórmula que regiria segueix sent una incògnita.

Els terminis, a priori, estan marcats, si ben els dos anys establerts en la normativa comunitària podrien ampliar-se sempre que ho autoritzin els altres vint-i-set socis. Experts en Dret europeu creuen que, donada la complexitat, les negociacions podrien portar fins a una dècada i els propis defensors del divorci assumeixen que, com a mínim, serien necessaris quatre anys.

Temor als mercats

De moment, els mercats han evidenciat les seqüeles de l'escenari que s'obre en el bloc occidental: la divisa britànica ha caigut a nivells inèdits des de 1985, la qual cosa podria implicar una intervenció de contingència del Banc d'Anglaterra, que ja havia avançat que tenia previstes mesures per garantir l'estabilitat financera.

Els mercats es prenen amb molta incertesa les conseqüències del ´Brexit´.

Al costat de la City i Downing Street, l'atenció estarà en el continent, on s'espera que els altres líders, que han mantingut en secret el seu pla d'acció en cas de 'Brexit', es reuneixin a la màxima urgència i exigeixin a Regne Unit clarificacions sobre les àrees més delicades, com el futur dels gairebé tres milions de ciutadans comunitaris que resideixen al nord del Canal de la Manxa.

Compromisos de les dues parts

A més, un dels factors més complexos serà el potencial encaix britànic al mercat comú. La pressió, per tant, serà notable per trobar una solució que implicarà delicats compromisos de les parts, un esforç que podria necessitar anys abans que es pugui garantir el suport d'una majoria qualificada dels ministres del ram per, posteriorment, aconseguir que la proposta sigui ratificada pels altres estats membre i, a continuació, pels Parlaments europeu i britànic.

Un procés sense precedents

En conseqüència, al costat de la resolució d'una profunda crisi política a casa, el govern, independentment de la seva constitució, haurà de resoldre un procés sobre el qual no hi ha precedents, tan sols la sortida de Groenlàndia, ni tan sols un estat, sinó un territori que formava part de Dinamarca, fa més de 30 anys, quan la UE no era tampoc la unió política en la qual s'ha convertit avui dia.

Per si no fos poc, aquest nou capítol hauria d'acordar-se amb socis que difícilment mostraran empatia cap a qui ha decidit abandonar, malgrat els compromisos que tant van costar al febrer i que haguessin garantit per a Regne Unit l'anhelat estatus de vers lliure d'una Europa cada vegada més cohesionada.

D'altra banda, a escala europea, el temor és que la partida britànica generi un efecte va dòmino entre altres integrants dels 28 i, sobretot, que desencadeni un perillós auge del populisme.

Les Reaccions

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que el seu executiu "pren nota amb tristesa" del resultat favorable al fet que el Regne Unit abandoni la Unió Europea i ha llançat un missatge de serenitat i tranquil·litat als espanyols.

El cap de l'Executiu en funcions ha explicat que el procés de sortida del Regne Unit de la UE durarà almenys dos anys des de la notificació oficial i, mentrestant, les relacions entre ambdues parts no canviaran en absolut.

Per la seva part, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha lamentat el resultat del referèndum al Regne Unit, que ha titllat de "punt d'inflexió" per a Europa, i ha demanat "calma" i "moderació" per a les negociacions que començaran en breu entre la Unió Europea (UE ) i Londres.

Merkel ha recalcat que "Alemanya té un interès especial i una responsabilitat especial" per que prosperi el projecte comunitari. La cancellera alemanya ha advocat perquè les relacions futures amb el Regne Unit siguin "estretes" i amistoses, i ha assegurat que en les negociacions defensarà els interessos dels ciutadans alemanys i de la indústria nacional.