«El nostre país ha quedat terriblement dividit entre els majors i els menors de 50 anys. El nostre futur ha quedat hipotecat per tota la gent que ha preferit aquest embolic i que en el passat va votar per l'austeritat. Estarem treballant fins als 70 anys i tot i això la nostra pensió serà pitjor!». ¨

Aquestes paraules de Tom Richards, un anglès de 26 anys, il·lustren l'estupefacció, el desengany i el desànim d'un gran nombre de joves britànics ahir al matí. I és que el vot jove es va decantar molt clarament a favor de quedar-se a la Unió Europea: gairebé un 75% dels joves entre 1 i 24 anys van votar pel «remain», segons dades de la consultoria YouGov, una de les més importants del Regne Unit.

En molts casos, es tracta de joves que valoren la facilitat per anar a treballar o estudiar a altres països de la Unió Europea i que temen que l'aïllament posi en perill el seu futur professional. Per això, el «remain» va obtenir victòries majoritàries a les àrees amb més població jove, com per exemple els districtes de Lambeth, Hackney i Harringey, a Londres, on segons The Guardian la mitjana d'edat és d'entre 31 i 33 anys, o les ciutats universitàries d'Oxford i Cambridge, que tenen el major percentatge d'habitants d'entre 18 i 24 anys de tot el país.

En canvi, el vot a favor del Brexit va venir, sobretot, per part de la generació que supera els 65 anys, molt preocupada per les seves pensions després de gairebé una dècada de crisi econòmica. Molts joves -inclosos adolescents que encara no han pogut votar- lamenten ara que hauran de conviure amb la decisió que ha pres la generació dels seus avis.

El «remain» també ha demostrat ser un fenomen urbà: va guanyar d'una forma relativament còmoda a Londres i també va aconseguir imposar-se a les principals ciutats del país, com Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle, Brighton, Cardiff i les escoceses Glasgow i Edinburgh, tot i que en alguns casos per un estret marge de vots. En canvi, el «leave» va guanyar còmodament a les àrees rurals, especialment aquelles més deprimides econòmicament.

Finalment, les dades també indiquen que el suport al «remain» va ser superior entre aquells que tenen estudis universitaris.