Els sis països fundadors de la Unió Europea -Alemanya, França, Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Itàlia- han exigit al Regne Unit que engegui quan abans el procés previst per abandonar de forma ordenada el bloc.

El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha destacat a Berlín, en una compareixença conjunta amb els seus homòlegs de la resta de països fundadors, que Londres ha d'activar "el més aviat possible" l'article 50 del Tractat de Lisboa, que és el que preveu el procediment per a la sortida d'un país membre. Steinmeier ha subratllat que els governs dels restants 27 països "no poden reemplaçar decisions que s'han de prendre a Londres".

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, ha instat el primer ministre britànic, David Cameron, a assumir la seva "responsabilitat" per la decisió de convocar el referèndum i ha recalcat que hi ha "certa urgència" perquè s'engegui el procés de sortida. D'una banda, ha argumentat el ministre gal, perquè també "els altres 27 han de ser respectats", i per un altre perquè un retard en la invocació de l'article 50 tindria "conseqüències" de caràcter econòmic i social per a totes les parts.

En aquest mateix sentit, el ministre d'Exteriors holandès, Bert Koenders, ha demanat que "les converses comencin, amb bona voluntat, al més aviat possible".

El titular luxemburguès, Jean Asselborn, ha explicat en aquest context que no seria positiu "quatre mesos o més d'incertesa" fins que s'engeguin la negociació de la UE amb Regne Unit i ha desitjat que ningú ara a Londres tracti de "jugar al gat i la rata".