El triomf del Brexit ha forçat la dimissió, a l'octubre, del primer ministre, David Cameron, ja que els seus avisos sobre les conseqüències de la sortida de la Unió Europea no van ser suficients per convèncer l'electorat.

Com un autèntic terratrèmol polític, amb repercussions nacionals i internacionals, Cameron va anunciar visiblement emocionat davant la seva residència que havia informat a la reina Isabel II la seva intenció de renunciar, després que la població donés suport a la sortida de la UE amb el 51,9 % dels vots.

Una hora després de conèixer-se el resultat oficial a Manchester, Cameron va sortir a la porta del 10 de Downing Street amb la seva dona, Samantha, per comunicar la dimissió i subratllar que la voluntat del poble s'havia de respectar. Amb la veu per moments entretallada, el primer ministre va dir que se sentia honrat per haver servit el país des de 2010 i va prometre fer tot el possible per ajudar-lo a prosperar en el futur.

La seva intensa i apassionada campanya a favor de la permanència, que va tenir el suport d'institucions internacionals i del president dels Estats Units, Barack Obama, no va ser suficient per convèncer una població inquieta per l'augment de la immigració.

Davant la inquietud que la decisió electoral pugui tenir entre els comunitaris residents al Regne Unit, Cameron va deixar clar que no hi haurà «canvis immediats» en les seves circumstàncies ni tampoc dels britànics que resideixin en altres països del bloc europeu. També va puntualitzar que no hi haurà canvis inicials en el lliure moviment de ciutadans, mercaderies i serveis. No obstant això, va deixar en mans del futur líder del Partit Conservador i, en conseqüència, pròxim primer ministre, la decisió final sobre com negociar el procés de ruptura amb Brussel·les. Aquesta decisió quedarà per a l'octubre, quan el partit elegirà el successor de Cameron durant el congrés anual de la formació, previst del 2 al 5 d'octubre a Birmingham.

«El Regne Unit és un país especial, tenim avantatges tan grans, una democràcia parlamentària amb què resolem els grans problemes sobre el futur a través d'un debat pacífic, una gran nació comercial amb la nostra ciència i les arts», va recalcar.