Els líders de la Comissió Europea i l'Eurocambra van exigir ahir en un comunicat conjunt obrir amb Londres les negociacions pel Brexit al «més aviat possible» per tal d'evitar «prolongar incerteses innecessàries». Jean-Claude Juncker, i Martin Schulz van avisar que «no hi haurà cap renegociació» amb el Regne Unit, que per tant haurà de sortir de la UE, en un procés que van dir que es pot fer de «manera ordenada». «Estem preparats per obrir negociacions ràpidament amb el Regne Unit sobre les condicions de la seva retirada de la UE», van indicar.

«En un procés lliure i democràtic, el poble britànic ha expressat la seva voluntat de marxar de la Unió Europea. Lamentem aquesta decisió, però la respectem», van assegurar els líders europeus en el seu comunicat.

Segons va explicar Juncker des de la sala de premsa de la Comissió Europea, la situació «no té precedents» però els líders europeus estan «units en la resposta». «Ens mantindrem ferms i defensarem els valors centrals de la UE, promovent la pau i el benestar de la seva gent», van indicar.

«Esperem que el Regne Unit posi en marxa la decisió del poble britànic al més aviat possible, per molt dur que pugui ser el procés», van reclamar. «Qualsevol retard allargaria innecessàriament la incertesa. Tenim les normes per gestionar tot això de forma ordenada», van defensar els líders.

Segons van indicar, «fins que el procés de negociacions s'acabi, el Regne Unit segueix sent un membre de la UE, amb tots els drets i les obligacions que en deriven», van remarcar. «D'acord amb els tractats que el Regne Unit va ratificar, la llei de la UE continua aplicant-se completament al país fins que no sigui membre», van afegir. Els quatre líders també van advertir que l'acord assolit amb el govern de David Cameron el 18 i 19 de febrer «no s'aplicarà i deixa d'existir». «No hi haurà renegociació», van destacar, assegurant que confien que el Regne Unit es convertirà en un «soci proper de la UE en el futur». «Esperem que el Regne Unit presenti les seves propostes en aquest sentit. Qualsevol acord que s'assoleixi amb el Regne Unit com a tercer país haurà de reflectir els interessos de tots dos bàndols i ser equilibrat pel que fa a drets i obligacions», van concloure.

No hi haurà dissolució

Després de la commoció inicial post referèndum, els líders europeus es van mobilitzar per afrontar el sisme polític per la decisió del Regne Unit de sortir de la UE, amb missatges a favor de la unitat dels «vint-i-set» barrejats amb peticions de reformes.

La sortida del Regne Unit de la UE és «dramàtica» i no es poden predir totes les conseqüències polítiques, va afirmar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una declaració davant els mitjans a Brussel·les, però va demanar no caure en reaccions histèriques i va assegurar que els altres 27 socis estan preparats i romandran units. «Avui, en nom dels 27 líders, puc dir que estem determinats a mantenir la nostra unitat en 27». Per tots nosaltres, la Unió és el marc per al nostre futur en comú» va destacar Tusk, qui també va voler deixar molt clar que no hi haurà cap tipus de buit legal» ni per als membres de la Unió Europea, ni tampoc per als del Regne Unit.