Les conseqüències del Brexit seran mínimes en el món del futbol espanyol tenint en compte la mínima presència històrica de futbolistes britànics a la nostra lliga. Només un, Gareth Bale, milita ara mateix a la Lliga BBVA. L'impacte sí que és dur, dramàtic, per als futbolistes espanyols i de la resta de països de la Unió Europea que juguen a la Premier League, un cop quedi configurat el nou marc jurídic d'aquí a dos anys.

Tots perdran la condició de comunitaris i només els que hagin jugat almenys el 30 per cent de partits amb la seva selecció en els dos últims anys seran admesos, segons els requisits aprovats en el seu dia per la Federació Anglesa de Futbol (FA per les sigles en anglès).

Una clàusula aprovada en el seu dia per tots els futbolistes extracomunitaris per tal de garantir la qualitat de la competició. Al futbol anglès li tocarà reinventar-se per veure's el menys afectat possible per aquesta decisió històrica.

Mentre Bale passarà a ser un futbolista no comunitari a la Lliga BBVA, el que pot ser un problema menor per al Reial Madrid, fins a 26 dels 30 futbolistes espanyols que juguen al Regne Unit es veuran afectats pel Brexit. Santi Cazorla, Cesc Fàbregas, Jesús Navas i Pedro són els únics, ara mateix, que compleixen els requisits per aconseguir un visat de treball. La resta, 26, no tenen el futur laboral assegurat al Regne Unit.

El futbol britànic, a més d'un nodrit grup d'exfutbolistes, havia mostrat durant la campanya el seu ferm suport a la permanència en el bloc. El president de la Premier League, Richard Scudamore, i els 20 clubs de la categoria reina van demanar el vot per a la campanya pel "bremain", la permanència a la UE.

L'anomenada "Llei Bosman", en la qual el 1995 es va aplicar el tractat de lliure circulació i es va obrir el mercat per als futbolistes comunitaris, va canviar el futbol a Europa i a les Illes. Des d'aquest moment, els equips de totes les categories van deixar de dependre tant del talent nacional i es van obrir als estrangers.

Això sí, si el Regne Unit s'adscriu a l'Espai Econòmic Europeu, una vegada que abandoni la UE, les condicions dels seus futbolistes no canviaran a Espanya, ni tampoc ho faran les dels espanyols que juguin a la Premier.

La sortida de la UE, però la permanència a l'Espai Econòmic Europeu, com passa en el cas de Noruega, "no tindrà conseqüències a efectes de treball i esport per als britànics a Espanya, ja que se'ls considera com a comunitaris i tenen assegurada la llibertat de circulació igual que els europeus", van explicar a Efe els advocats del despatx Garrigues José Manuel Mateu i Àngel Olmedo.

Segons l'opinió de tots dos, "seria aventurat dir que hi haurà canvis per a la temporada de futbol, que va a començar a l'agost, quan el normal seria que no hi fossin, ja que ara han de negociar els efectes de la sortida i els procediments i això porta un temps que són dos anys".

El Brexit restarà potencial esportiu a la Premier, segons l'advocat valencià Joan de Déu Crespo, especialista en dret esportiu internacional. "És possible que s'obri un escenari amb petites incerteses i que alguns futbolistes prefereixin jugar en un altre lloc abans que fer-ho al Regne Unit. Crespo espera que s'arribarà a acords perquè l'impacte no sigui tan fort.