El govern d'Angela Merkel té certa pressa per esclarir l'escenari de futur de la Unió Europea (UE) després del terratrèmol, amb rèpliques intenses, del Brexit. Berlín, ahir, va ser, precisament, l'escenari on es van reunir els ministres d'exteriors dels sis països fundadors de la Unió, l'any 1957 (vegeu gràfic). "Això (la sortida oficial del Regne Unit de la Unió) no ha de durar una eternitat", va dir a Postdam, a l'est d'Alemanya.

A la capital teutona, el ministre d'exteriors, Frank-Walter Steinmeier, demanva que Europa no caigui ni en la "histèria" ni en una "depressió o inacció", ans el contrari: el que cal és trobar respostes a les preguntes -no pas poques- que hi ha sobre la taula per "defensar" i "reforçar" Europa. De la seva banda, el president francès, François Hollande, que veu com l'ultradreta de Marine Le Pen reclama un referèndum a l'anglesa per decidir si el país veí es manté a la UE, declarava des de París que a partir d'ara s'ha "d'organitzar" la "separació" del Regne Unit des de "l'ordre i el respecte a les regles previstes pels tractats".

Hollande té una agenda política molt intensa per als propers dies: ahir es va reunir amb el primer secretari del Partit Socialista, Jean-Christophe Cambadélis. Després es trobaria amb l'expresident i màxim responsable del partit conservador, Nicolas Sakozy -que ja reclama refundar la Unió-; amb el líder del Partit d'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon i amb la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen.

La llista de trobades era encara més àmplia i, en acabar, sobre les 18.30 hores, Hollande s'entrevistava amb el seu homòleg italià, Matteo Renzi. Demà, tots dos presidents volaran fins a Berlin per trobar-se amb la cancellera Merkel. En un avenç del que es podria tractar en aquesta cimera a tres bandes, Angel Merkel descartava ahir que la Unió opti per la duresa en les negociacions amb el Regne Unit com a estratègia per dissuadir altres països de seguir la tortuosa senda britànica. "No es tracta d'espantar a altres membre de la UE sobre possibles referèndums", va declarar a la sortida d'una reunió amb la direcció del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Postdam, a l'est d'Alemanya. Merkel va apostar per conduir les negociacions des del pragmatisme, ja que el bloc europeu seguirà mantenint relacions amb el Regne Unit en altres organitzacions, i va citar com a exemple l'OTAN.

Sobre un possible retard de la petició formal de la sortida de la UE per part de Londres, la cancellera es va mostrar convençuda que no val la pena un desencontre amb els britànics per una petita diferència de temps. Berlin vol que, ara, els governs dels països del club dels 27 demostrin als ciutadans que Europa és "necessària" i "operativa" després del Brexit, i això requereix oferir-los "resultats concrets".

En aquest context, François Hollande va expressar més dubtes que la cap del Govern alemany. "El Brexit, per descomptat, no té conseqüències sobre el lloc del Regne Unit a les Nacions Unides", va exposar, però "és veritat que és un interrogant per a tot el món".

"Què passarà?"

"Què passarà?" es va preguntar François Hollande davant la premsa després de reunir-se amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon. En aquest context, el president francès va "lamentar profundament el vot britànic", tot i que va professar respecte per la decisió del poble del Regne Unit. En aquesta línia, el president francès, que descarta convocar un referèndum tal com vol Le Pen, proposa extreure "totes les conclusions" del Brexit.