El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir als líders de la resta de partits de l'Estat que s'han de «tranquil·litzar» i negociar «sense pressió» per evitar el «disbarat» d'unes terceres eleccions. «Espero que hi hagi sentit comú, imperi la raó i es faci cas del que han dit els espanyols», va defensar Rajoy, recordant que el PP «ha guanyat les eleccions amb més de dos milions i mig de vots» per davant del PSOE. Des de Brussel·les, Rajoy va apostar per «una coalició forta per quatre anys» al mateix temps que va demanar que «si les altres forces polítiques no volen, almenys deixin governar qui ha guanyat encara que ho hagi de fer en una situació de dificultat», va sentenciar el líder del PP.

Així mateix, Rajoy va avisar ahir: «Haver d'anar a unes terceres eleccions per l'entossudiment d'algú seria un disbarat que a Espanya no oblidaríem en moltíssims anys». En la seva arribada a la reunió del PP Europeu, abans de la cimera post-Brexit, Rajoy va fer una crida: «Tothom s'ha de tranquil·litzar, els partits hem de parlar i jo reivindico el dret a governar». El president espanyol en funcions també va criticar que les negociacions sobre la formació del nou executiu de l'Estat s'estiguin «radiant» d'una manera constant a través dels mitjans de comunicació.

«Jo el que vull és que hi hagi un govern que es constitueixi aviat», va dir Rajoy, que va argumentar: «Perquè ja fa set mesos que estem en funcions i molt de temps sense presentar projectes de llei a les Corts». Davant aquest lament, Rajoy va fer una aposta per «un govern amb el suport parlamentari més gran possible» perquè «hi ha temes molt importants a decidir en què Espanya es juga molt», va reiterar el líder del PP, posant com a exemple la sortida del Regne Unit de la UE.

Fer del PSOE una alternativa

En paral·lel, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va considerar ahir que Rajoy «no pot» deixar la responsabilitat de formar el pròxim Govern «a les espatlles» del PSOE i va sostenir que el seu triomf electoral està basat en el «vot de la por davant del populisme». La secretària general del PSOE d'Andalusia va insistir en una entrevista a la SER que els ciutadans han posat el seu partit a l'oposició. Per això, es va mostrar partidària d'obrir una reflexió interna, de fer autocrítica i de reconstruir el PSOE per convertir-se en alternativa de govern.

Díaz va atribuir els resultats del 26-J dels socialistes a la «pèrdua de credibilitat» per la hipòtesi de pactar amb Units Podem i també a la campanya de la «por» desplegada pel PP. «Repetir les eleccions seria infame. Rajoy no pot estar a veure-les venir ni deixar la responsabilitat de formar govern a les espatlles del PSOE, que ha tret 85 escons. És ell el que té l'obligació de garantir l'estabilitat i d'aconseguir la majoria que li permeti formar govern», va valorar. Després de deixar clar que no contempla l'escenari d'unes noves eleccions, Díaz va aprofitar per recalcar que els ciutadans han posat el PSOE a l'oposició, si bé va opinar que no pensa que cap grup estigui per «donar un xec en blanc a Rajoy, amb el dany i el patiment que ha provocat».

Malgrat tot, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va rebutjar ahir fer una taula de diàleg amb PP i Ciutadans, tal com va proposar el líder del partit taronja, Albert Rivera, per intentar un acord per a la formació del nou Govern espanyol entre els tres partits. Hernando va assegurar que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, està disposat a assistir a aquelles reunions a les quals se'l convoqui, tot i que va recomanar a Rajoy que comenci a parlar amb els partits que li podrien donar suport. «Que cridi als seus afins ideològics, siguin d'àmbit nacional o nacionalista», va dir el portaveu dels socialistes.