El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, començarà avui mateix a mantenir contactes amb la resta de líders polítics per intentar arribar a un acord que permeti la formació d'un nou executiu. En una roda de premsa ahir a Brussel·les, Rajoy va tornar a defensar un govern d'àmplia base parlamentària per garantir les reformes que creu que necessita Espanya.

El cap de l'executiu en funcions va dir que primer espera conèixer la disposició d'altres líders per arribar a un acord i, a partir d'aquí, si veu una «bona disposició», el PP nomenarà una comissió negociadora per continuar explorant els acords. Rajoy ssumeix que, amb 137 escons que té el PP després de les eleccions del diumenge passat d'un total de 350, no pot pretendre aplicar «al cent per cent» les seves propostes.

«El més raonable», va subratllar Rajoy, és que aquest procés de negociacions es faci «amb la major celeritat possible», i creu que tots els implicats, inclòs ell, han de ser «ràpids, diligents i constructius».

El líder del PP busca en aquest diàleg, que començarà a impulsar a partir d'aquest matí, arribar a un acord que permeti un govern «amb una àmplia base parlamentària per a quatre anys», i que doni «seguretat, certesa i confiança» en un moment en el qual Espanya afronta reptes importants. Segons va indicar, entre aquests reptes hi ha les negociacions a Europa sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, així com la necessitat de consolidar la recuperació i continuar amb el creixement d'ocupació. Tot això fa que sigui necessari, va insistir, que es constitueixi un govern «estable» al més ràpid possible.

Tot i això, Rajoy va deixar clar que, si no aconsegueix formar un govern de coalició, està disposat a governar en minoria i fer-ho «amb els vots i els suports que ens han donat els espanyols».

Comprovar la predisposició

A partir d'avui, doncs, Rajoy iniciarà aquests contactes per veure primer la «disposició de cadascun» dels líders per «donar sortida a aquesta situació». Si els veu predisposats a arribar a un acord, llavors el PP nomenaria una comissió negociadora.

Rajoy admet que no pensa incidir en els aspectes en què els partits són «radicalment diferents», sinó que se centrarà en aquells en què pugui haver-hi una entesa.

El líder del PP va assenyalar que el document amb cinc grans acords que va proposar després de les anteriors eleccions -relatius a economia, projecte europeu, sistema de benestar social, educació i lluita contra el terrorisme- està «plenament vigent» i no hi ha «cap raó per modificar-lo», encara que també està disposat a escoltar «el que plantegin els altres» partits.

«L'important és arribar a algun tipus d'acord. Si hi ha voluntat s'arriba a un acord, i si no hi ha voluntat doncs no vull ni pensar en què pot passar», va indicar Rajoy, que va admetre que no podrà reunir-se amb «qui no vol saber res d'ell». Tot i això, espera que al final puguin arribar a una entesa perquè si no la situació seria llavors «preocupant».

Govern entre juliol i agost

Rajoy va ressaltar que en qualsevol cas cal «tancar aviat» aquesta negociació -la seva intenció és que hi hagi govern entre finals de juliol i principis d'agost- perquè el país no pot seguir amb un executiu en funcions a l'agost i setembre. El cap de files popular va recordar que s'han d'elaborar i presentar abans de l'1 d'octubre els pressupostos generals de l'Estat, i va considerar que «lògicament» s'han de fer amb l'acord de diversos partits.