El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va reiterar que no donaran suport a un govern presidit per Mariano Rajoy, però va insistir a negociar amb el PP i amb el PSOE la formació de govern, deixant per a més tard parlar sobre «noms».

Ciutadans no té en compte facilitar un Executiu de Rajoy ni tan sols amb l'abstenció dels seus 32 diputats, va exposar Villegas. I amb aquesta idea el líder del partit, Albert Rivera, acudirà a parlar amb Rajoy, que ja ha començat la ronda de negociacions amb altres forces per veure la seva disposició a avalar la seva investidura.

«Rivera li reiterarà el que ja hem dit, que si hi ha nous equips i renovació estem disposats a comprometre'ns i fins i tot a entrar en un govern si hi ha un acord amb les nostres propostes» i si no es produeixen aquests canvis -va assenyalar- Ciutadans estarà en l'oposició «constructiva».

De la mateixa forma, la formació taronja manté la seva oferta d'una taula tripartida, amb PP i PSOE, que, ara com ara, no ha tingut una resposta afirmativa per part de cap dels altres dos partits després que Rivera ho plantegés el dilluns per telèfon a Rajoy i al líder socialista, Pedro Sánchez.

Villegas creu que l'única fórmula per «desbloquejar» el ?panorama és que el PP i el PSOE «arribin a algun tipus d'acord» i els socialistes es puguin abstenir perquè, va recalcar, «l'aritmètica no surt» si les dues principals forces polítiques no arriben a algun tipus de pacte.

Hores abans de les declaracions de Villegas, el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, va apartar l'exigència de rebutjar Rajoy per parlar primer de continguts, afirmant que no és el moment de parlar de «noms» sinó de veure si hi ha «disposició» per part del PP per complir les condicions de regeneració de C's.

Primera reunió de Rajoy

El president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, es reunirà el dimarts amb representants de Coalició Canària, que va obtenir un escó al 26-J, per tractar de buscar un acord per a la seva investidura.

Encara que el dilluns Rajoy va dir que la seva intenció era parlar primer amb el líder socialista, Pedro Sánchez, finalment ha iniciat els contactes amb aquesta primera conversa amb FernandoClavijo, president de la Comunitat Autònoma de Canàries i secretari general de CC a Tenerife.

La diputada electa de Coalició Canària, Ana Oramas, va confirmar que Rajoy i el president de la comunitat autònoma canària van parlar per telèfon durant un minut i es van emplaçar per a la reunió del dimarts.

Oramas, que no va concretar qui de CC acudirà a la reunió amb Rajoy, va explicar que el seu partit acudirà a aquesta trobada amb disposició al diàleg perquè considera necessari que es formi un govern al més aviat possible i creu que seria «inadmissible» que hi hagués terceres eleccions.

Va advertir en qualsevol cas que Coalició Canària no té intenció de signar amb Rajoy un «contracte d'adhesió», i demanarà al líder del PP un canvi en les seves polítiques, sobretot en les de matèria social i relacionades amb els drets dels ciutadans. A més, li reclamaran «polítiques d'Estat» per a Canàries, que segons va dir han estat «eliminades» en els quatre anys de Govern de Rajoy.

Entre les polítiques i reformes que, segons Oramas, han de canviar va citar la reforma laboral, la LOMCE o el sistema de finançament autonòmic, i va reclamar també un pacte que garanteixi el sistema de pensions.

Rajoy va subratllat en tot moment que el seu desig segueix sent la gran coalició amb el PSOE, encara que no descarta altres fórmules, entre les quals estaria tractar de ser investit amb el suport d'altres partits com són Ciutadans, PNB i Coalició Canària.

El responsable Institucional del PNB, Koldo Mediavilla, va sortir ahir a replicar la proposta de Rajoy assegurant que el PP «pot esperar assegut» que el seu partit li doni suport per governar perquè és un acord «impossible ara per ara».