Rússia i Turquia van acordar ahir reprendre la cooperació antiterrorista i militar en el marc de la normalització de les relacions, iniciada després de les disculpes d'Ankara per l'enderrocament d'un avió de combat rus a la frontera turcosiriana.

Set mesos d'àlgids enfrontaments en l'escena internacional pel conflicte de Síria no van impedir al ministre d'Exteriors rus, Serguéi Lavrov, i al seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, escenificar ahir a Sochi (Rússia) una nova etapa d'entesa i objectius comuns en la lluita contra els gihadistes que actuen al país àrab.

Lavrov, que va acusar reiteradament a Ankara d'«alimentar» amb armes, diners i guerrillers als terroristes de l'Estat Islàmic (EI) i el Front Al Nusra, va avançar que Rússia insistirà en aquest assumpte en el seu renovat diàleg amb Turquia. «Crec que podrem debatre fins i tot els temes més complexos, inclòs l'objectiu d'impedir l'ús del territori turc per ajudar a les organitzacions terroristes a Síria», va subratllar el titular de la cancelleria russa.

Amb prou feines dos dies després que el president rus, Vladímir Putin, fes les paus amb el líder turc, Recep Tayyip Erdogan, sembla oblidat ja que el Kremlin havia apuntat a la cúpula turca com a beneficiària directa del contraban a través de Turquia del petroli extret per l'EI a Síria i Iraq.

Cavusoglu no té problemes a sumar-se a Lavrov per exigir a aquestes milícies moderades que es retirin de les posicions que ocupen els gihadistes per evitar ser bombardejades per l'aviació russa. «Rússia i Turquia tenen interès en què l'oposició patriòtica, que per diferents motius està en territoris controlats pels terroristes, retiri les seves unitats d'allà. En cas contrari seran qualificats com a còmplices de l'EI i Al Nusra», va dir Lavrov. efe Moscú