L'aspirant demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, va declarar ahir «de manera voluntària» davant l'FBI durant tres hores i mitja per respondre a les preguntes dels agents sobre el seu ús de correu privat per assumptes d'interès nacional mentre era secretària d'Estat (2009-2013). El portaveu de la també exprimera dama i exsenadora, Nick Merrill, va indicar que Clinton «es complau d'haver tingut l'oportunitat d'assistir al Departament de Justícia perquè aquesta revisió porti a una conclusió» i, «per respecte als processos d'investigació, no farà més comentaris» sobre aquest interrogatori.

La polèmica pels correus electrònics es va desencadenar a principis de 2015, quan els mitjans nord-americans van revelar que, durant els seus quatre anys al Departament d'Estat, Clinton va usar en tot moment un compte personal per a les seves comunicacions, amb un servidor privat. Clinton va reconèixer llavors que hauria estat «més intel·ligent» utilitzar un compte oficial i va lliurar 55.000 pàgines de correus electrònics d'aquesta etapa al Departament d'Estat per a la seva publicació, però el cas va generar interrogants sobre si va tractar indegudament informació classificada del Govern en usar la seva adreça personal.

El Departament d'Estat va identificar prop de 2.100 correus electrònics del servidor de Clinton amb informació confidencial, tot i que va assegurar que molts d'aquests no es van considerar classificats en el moment de l'enviament, sinó que han estat etiquetats com a tal durant la revisió actual dels correus.

El tema dels correus va accentuar més les acusacions del bàndol republicà al Congrés sobre la mala praxi de l'exsecretària d'Estat en l'atac contra el consolat nord-americà a Bengasi (Líbia) el 2012, en què va morir el llavors ambaixador Chris Stevens i tres funcionaris del Govern. Clinton va comparèixer davant els legisladors per explicar els fets ocorreguts en aquell atac, que va durar més d'onze hores, i aquesta setmana es va fer públic l'informe final dels congressistes sobre l'atemptat, en el qual no es van trobar proves que inculpessin l'aspirant demòcrata.

a l'aeroport de Phoenix, a l'estat d'Arizona.

La fiscal general va decidir explicar quin serà el seu paper en el cas i va posar èmfasi en assegurar que es dedicarà únicament a revisar l'informe final i no farà servir el seu poder per anul·lar la investigació o influir en la possibilitat de portar a judici la política demòcrata. La secretària de Justícia va assegurar que aquesta decisió es va prendre fa mesos per aclarir qualsevol dubte sobre un possible conflicte d'interessos, ja que Lynch va ser nomenada pel president Barack Obama, i anteriorment va ser nominada per Bill Clinton per la Fiscalia del districte Est de Nova York.

Amb la declaració voluntària d'ahir, Hillary Clinton pretén accelerar el procés d'investigació de l'FBI per solucionar com més aviat millor l'assumpte, que inevitablement ha sobrevolat la campanya electoral nord-americana.