Un grup d'homes armats va sembrar el terror a Bangla Desh amb un atac a un restaurant del cor de Dhaka que va deixar 28 víctimes mortals (vint ostatges, la majoria de nacionalitat italiana i japonesa, sis assaltants i sis policies). Els ostatges haurien estat degollats poc abans que les forces de seguretat posessin fi a un setge que va durar prop de dotze hores. Reivindicat tant per l'Estat Islàmic (EI) com per la branca d'Al-Qaeda al subcontinent indi, l'atac va ser llançat a última hora de divendres per set joves proveïts de granades, pistoles, rifles i matxets, segons fonts oficials i testimonis.

Enmig d'una cascada de trets i explosions, Dhaka va viure 12 hores de por, tensió i opacitat informativa mentre nombrosos contingents dels cossos de seguretat i tanquetes de l'Exèrcit van anar envoltant el restaurant Holey, situat dins l'acomodat barri de Gulshan i molt freqüentat per occidentals. Uns cent efectius de l'Exèrcit i d'altres forces van irrompre finalment al local amb els primers raigs de llum, cap a les 07.40 hora local (01.40 GMT) i, poc després, la primera ministra de Bangla Desh, Sheikh Hasina, va comunicar a la nació que sis dels atacants havien mort, mentre un setè va ser capturat amb vida.

Tretze ostatges, inclosos natius i de nacionalitats com argentina, índia, ceilandesa, italiana i japonesa, van escapar o van ser alliberats durant l'operatiu, que no obstant això va arribar massa tard per als altres 20 captius, degollats molts d'ells pels extremistes, va explicar en roda de premsa el general Nayeem Ashfaq, director de l'operació. Ho van fer després de comprovar qui sabia recitar l'Alcorà, d'acord amb la versió del pare d'un dels nadius alliberats que recull el rotatiu local The Daily Star.

A Roma, el primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, va dir que diversos italians van morir en l'atac, encara que no va donar una xifra, i el Ministeri d'Exteriors va confirmar que hi havia 11 italians al local, dels quals almenys un va aconseguir fugir sense resultar ferit.

Per la seva banda, el govern japonès va confirmar ahir a la tarda que 7 japonesos, dues dones i cinc homes, van morir en l'atac. Les víctimes van ser identificades a través de fotografies i pertinences encara que els seus noms no han estat revelats per respecte a les famílies, va revelar el ministre portaveu del Govern, Yoshihide Suga, en una roda de premsa recollida per l'agència Kyodo. Entre les víctimes, també s'hi troba un ciutadà nord-americà, segons va confirmar la?Casa Blanca.

A les víctimes civils i gihadistes s'hi van sumar dos comandaments policials, que van morir en les primeres hores en tirotejos amb els terroristes, i almenys 26 persones van resultar ferides, majoritàriament agents. «Quin tipus de musulmans són que en comptes de resar realitzen aquest tipus d'actes?», va denunciar la primera ministra després de diverses hores de silenci oficial sobre un atac ocorregut a les acaballes del mes del Ramadà.

Condemna unànime

Els Estats Units va condemnar «en els termes més enèrgics» l'«horrible» atac terrorista ocorregut a Dhaka. En un comunicat, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va explicar que el Govern nord-americà està en contacte amb les autoritats de Bangla Desh, a les que ja han ofert «tota l'ajuda que sigui necessària». El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va demanar per la seva banda «intensificar els esforços internacionals per tal de prevenir i combatre el terrorisme», alhora que va condemnar i lamentar l'assalt.