L'Agència Espanyola del Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha confirmat aquest dilluns la presència de la toxina botulínica en una de les llaunes de mongetes blanques cuites que van consumir el passat dia 27 dos bombers de Palafrugell, hospitalitzats per un brot de botulisme.

Segons ha informat la Aecosan a la seva pàgina web, la toxina botulínica estava present en una de les llaunes de conserves que van lliurar a les autoritats sanitàries per a la seva anàlisi els dos bombers infectats.

Després de conèixer-se aquests dos casos, el passat dia 30 de juny l'Agència de Salut Pública de Catalunya va ordenar retirar de la venda, per precaució, diversos lots de mongetes blanques cuites i bacallà esmollat i desalado que es venen en supermercats de tota Espanya.

El botulisme és una intoxicació causada per la toxina botulínica, una neurotoxina bacteriana produïda pel bacteri Clostridium botulinum, i la via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, ja sigui per ingestió d'aliments mal preparats o conservats de manera inadequada. Tradicionalment, els brots de botulisme, un dels tòxics naturals més potents, s'han associat al consum de conserves casolanes.