Un atemptat suïcida amb cotxe bomba perpetrat pel grup terrorista Estat Islàmic (EI) en una zona comercial del centre de Bagdad va causar ahir la mort a 125 persones, la xifra més elevada de víctimes mortals en un sol atac registrada aquest any.

L'explosió es va produir al voltant de la una de la matinada, enfront de la coneguda botiga de gelats Yabar Abu al Sharbat, en el districte d'Al Karrada, on la població és majoritàriament xiïta.

Aquesta gelateria és la més popular i antiga de la capital iraquiana i estava molt concorreguda de matinada pel fet que durant el Ramadà, i més a l'estiu, és habitual perllongar les nits al carrer a l'espera del "suhur" (últim menjar abans de clarejar).

Segons va informar una font policial, 135 persones van resultar a més ferides en aquest atac, que va provocar també greus danys materials a l'avinguda principal d'Al Karrada. Diverses botigues i vehicles van quedar destruïts i calcinats en aquesta zona.

En aquesta ocasió, l'EI va assumir l'autoria en un comunicat signat per Wilayat Bagdad (Província de Bagdad) i difós a les xarxes socials, en el qual va assegurar que l'objectiu eren els xiïtes.

"En el marc de les permanents operacions de seguretat dels soldats del califat a la ciutat de Bagdad, el germà mujahidí (guerrer sant) Abu Maha al Iraqui va aconseguir fer esclatar el seu cotxe bomba en una concentració de renegats (xiïtes)", s'indicava a la nota. El grup terrorista va advertir que "amb el permís de déu prosseguiran els atacs dels mujahidins contra els renegats".

El primer ministre iraquià, Haidar al Abadi, es va desplaçar fins a Al Karrada i va afirmar que els terroristes "després d'haver estat aixafats en els camps de batalla cometen atacs amb explosius en un intent desesperat". Al Abadi va prometre castigar a "les bandes terroristes que van perpetrar l'atemptat" i va mostrar la seva confiança en que "la victòria està molt a prop", va indicar la seva Oficina d'Informació en un comunicat.

La població d'Al Karrada va rebre molt enfadada la visita del cap del Govern, a qui culpen de no protegir els civils de les accions dels extremistes.

Atemptat en un mercat

També de matinada, un altre cotxe bomba va esclatar al mercat popular de Shalal, situat a la zona d'Al Shaab, al nord-est de Bagdad i de població majoritàriament xiïta. Aquest atemptat va causar la mort d'un civil i va ferir-ne a cinc, a més de causar destrosses en diversos comerços, va assenyalar la font policial consultada per Efe.

Els atacs terroristes han augmentat en els últims mesos a Bagdad, coincidint amb reculades en el camp de batalla dels gihadistes. L'11 de maig passat, l'EI va matar 93 persones i va deixar-ne ferides més de 160 en barris de Bagdad.