Fernández Díaz també s'inventa gihadistes?

Inventar-se no sé però engrandar-los sí. El gener de 2015 va comparar dos germans, aprenents de terroristes, detinguts a Ceuta amb pistoles de museu, amb els germans Kouachi que amb els seus fusells Kalàixnikov acabaven d'acribillar la redacció de Charlie-Hebdo. Quina exageració!

Quan tindrem el proper atemptat a Espanya?

Sospito que abans que tornin a colpejar a Espanya n'hi haurà uns quants més al nord dels Pirineus. Aquí no ha passat absolutament res des de fa 12 anys, des de l'11-M.

La España de Alá amenaça l'Espanya sense déu?

La España de Alá coexisteix pacíficament amb l'Espanya sense déu. Ambdues creixen. Els musulmans augmenten en nombre i també els espanyols de tradició catòlica que deixen d'anar a missa, de casar-se per l'església.

El terrorisme islàmic és la preocupació més gran?

El problema més gran d'Espanya -per cert, absent de la campanya electoral- és l'envelliment de la població. Necessitem incentivar la natalitat i necessitarem immigrants per evitar que Espanya es despobli. Els que estan més propers són els musulmans.

Obama es va prendre a broma l'ISIS "aquests paios en furgonetes"?

Però va acabar liderant una coalició internacional amb bombardejos que han retallat el terrotiri de l'ISIS. Per cert, l'ISIS és una creació indirecta de George Bush. Sense la seva intervenció a l'Iraq, Sadam Hussein seguiria allà i no hi hauria ISIS.

Què farà Trump respecte d'això?

Si arriba a ser president i compleix el que va anunciar, incitaria a més musulmans a radicalitar-se. El seminari britànic The Economist va sostenir al març que una victòria de Trump era una amença equiparable a la de l'ISIS.

Qui menteix al Sàhara?

Tots. El Front Polisari quan amenaça amb retornar a la lluita armada perquè sap que la decisió la pren Argèlia que no està per fer-ho. Marroc quan diu que ofereix una àmplia autonomia als sahrauís perque apallissa els manifestants. Mentrestant, el Govern d'Espanya calla però maniobra per sota per ajudar Marroc a l'ONU o en el Tribunal de Justícia de la UE.

O Mohamed VI o l'islamisme ferotge?

És una disjuntiva que no es planteja ara per ara. Al Marroc hi ha un rei totpoderós i poc islamisme ferotge.

Felipe González és el ministre d'Afers Exteriors de Marroc?

És un de tants. A Espanya hi ha una legió d'aquests "ministres" especialment a Catalunya. Consideren que Marroc és el país més estable de la regió gràcies a Mohamed VI. A ulls dels europeus, la nostra seguretat, que garantitzen els règims autoritaris, prima per sobre la democràcia als països àrabs. A mitjà termini no tindrem ni una cosa ni l'altra. L'exemple més recent és l'Egipte d'Al Sisi amb un creixement afectat pel terrorisme.

Quants gihadistes hi ha a Espanya?

Pocs, a jutjar per l'estimació que fa Interior. Uns 150 o 160, que van marxar d'Espanya per combatre a Síria i l'Iraq. Els detinguts es dedicaven a adoctrinar i recular per enviar joves a Orient Pròxim. Quasi cap plantejava atemptats a Espanya.

El terror ha acabat amb el multiculturalisme?

El multiculturalisme no ha funcionat del tot bé. Seguim buscant la fórmula però quan veig que Londres i Rotterdam tenen alcaldes musulmans crec que en alguna cosa hem avançat.

El govern vol posar la por sobre un atemptat?

Vol sobre tot curar-se amb salut. Vol que, si es produeix un atemptat, ningú li pugui tirar en cara no haver posat els mitjans per evitar-lo. Per això Espanya està el nivell 4 d'alerta antiterrorista sobre 5 quan els experts consideren que amb 3 ja sobrava.

Espanya és avui menys solidària amb els refugiats?

Aparentment hi ha un divorci entre un govern que fa el ronso a l'hora d'acollir refugiats i una societat que desitja obrir-los els braços. Em pregunto si aquesta solidaritat es mantindria si arribessin a les nostres costes centenars de milers de refugiats/immigrants com a Grècia o a Itàlia.

Quina diferència hi ha entre islamofòbia i morofòbia?

Morofòbia és segons els joves immigrants d'origen marroquí, la particular forma d'islamofòbia que practiquem a Espanya. És a dir, que l'animadversió està dirigida, segons ells, als marroquins però no al conjunt de la comunitat musulmana. Alguna cosa de raó tenen.

No té ganes de canviar d'àmbit d'estudi?

No. Per un cop que he aconseguit aprendrem alguna cosa... a més els musulmans tenen defectes però una gran virtud, són molt acollidors. És fàcil sentir-se a gust amb ells.