El president de Creu Roja Espanyola, Javier Senent, va suggerir ahir més implicació de les comunitats autònomes i els ajuntaments en la integració dels refugiats i va reclamar eines més potents i més àgils per gestionar l'acolliment d'aquestes persones.

Senent va considerar que, en l'atenció que es proporciona als demandants d'asil, Espanya ho està fent "francament bé", situant-se "en una mitjana alta de la Unió Europea" i oferint-los un tracte "digne i de qualitat".

Va destacar que el sistema d'acolliment els garanteix la cobertura de les necessitats bàsiques d'allotjament i manutenció, així com assistència psicològica, jurídica i sociosanitària, l'aprenentatge de l'idioma i la capacitació perquè puguin trobar un treball i normalitzar la seva vida.

Va mostrar la seva preocupació per aclarir quines persones refugiades volen venir a Espanya, perquè la majoria desitgen anar-se'n a altres països, i va agregar que des del punt de vista de la inserció sociolaboral, és molt important que es trobin a gust.

Actualment, Creu Roja Espanyola disposa de prop d'un miler de places d'acolliment repartides per tot el país, després de multiplicar per quatre la seva capacitat en l'últim any, i té previst ampliar la xarxa a curt termini.

Davant aquestes veus que s'aixequen en algun moment dient que a Espanya hi ha gent a l'atur, va subratllar que l'organització ofereix plans d'ocupació a dos terços de nacionals i un terç d'estrangers. També va posar l'accent en la generositat i la solidaritat dels espanyols i confia que no sorgeixi cap brot de racisme o xenofòbia al nostre país, a diferència del que ocorre en altres llocs d'Europa.

"Els espanyols hem estat emigrants en algun moment de la nostra història i ens van donar la mà. La societat espanyola comprèn la situació de les persones desplaçades i les vol acollir i integrar", va subratllar Senent.