La Comissió Europea (CE) va decidir posposar fins dijous la seva decisió respecte a si multa o no Espanya i Portugal per incomplir els seus respectius objectius de reducció de dèficit públic el 2015, fet que obre la porta perquè tots dos països siguin sancionats a la tardor. Finalment, l'Executiu comunitari debatrà avui aquesta qüestió, però no prendrà fins dijous la seva decisió, el que s'espera que faci per procediment escrit, segons van explicar les fonts comunitàries.

La decisió acostaria encara més Espanya a una potencial multa de fins a 2.000 milions d'euros, tot i que encara queden per resoldre diverses incògnites durant el procés, per exemple si els països donarien suport a multar Espanya i quin tipus de sanció podria produir-se. De moment Alemanya es mostra a favor de la sanció, mentre que Itàlia s'hi ha pronunciat en contra.

Els partidaris de les sancions al·leguen que, en cas contrari, es perjudicaria la credibilitat de les regles europees de disciplina fiscal, que ja van estar posades en dubte després que la Comissió decidís al maig posposar fins a principis d'aquest mes la seva decisió sobre les mesures a adoptar. Una vegada que la Comissió adopti la seva recomanació, aquesta haurà de ser votada per una majoria qualificada dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea a l'Ecofin, que es reuneixen el pròxim dia 12 de juliol.

Si els països decidissin donar la raó a la CE i constaten l'incompliment per part d'Espanya i Portugal, la institució té 20 dies per recomanar al Consell una multa, que serà adoptada llevat que el Consell decideixi per majoria qualificada rebutjar-la en un termini de deu dies. La sanció podria ser reduïda o fins i tot cancel·lada dependent de les circumstàncies.