L'euròfob i controvertit Nigel Farage, de 52 anys i defensor a ultrança de la sobirania britànica, va presentar ahir la dimissió com a líder del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP) en haver aconseguit l'anhelat Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). "El meu objectiu en entrar en política era treure el Regne Unit de la Unió Europea. És pel que vam votar en el referèndum de fa dues setmanes, i ara sento que he fet la meva aportació", va declarar Farage en una sorprenent declaració davant la premsa a Londres. Això no obstant, va avisar que vigilarà de prop, com un "falcó", la negociació pel trencament amb la UE i que, alhora, donarà suport als "moviments" que emergeixen en altres països comunitaris a favor de "la independència" de la UE.

Farage, exmilitant del Partit Conservador i eurodiputat pel UKIP des de 1999, feia anys que somiava amb el Brexit, l'objectiu que es va marcar quan va decidir en la passada dècada dels anys noranta deixar la seva feina en la City de Londres (centre financer) per baixar a l'arena política. "Durant la campanya per al referèndum, havia dit que volia recuperar el meu país. El que estic dient avui és que vull recuperar la meva vida i començo ara mateix", va agregar el polític, que va admetre que el seu camí ha estat difícil però molt "divertit". "La victòria de la campanya per la retirada (de la UE) en el referèndum vol dir que la meva ambició política ha estat aconseguida. Vaig entrar en aquesta lluita des del món empresarial perquè volia que fóssim una nació que es governés sola", va subratllar. El UKIP, que té un sol diputat a la Cambra dels Comuns, Douglas Carswell, haurà de triar a un nou líder, si bé hi ha experts que assenyalen que el futur de la formació pot ser incert perquè ja ha complert amb l'objectiu de la seva existència. Carswell es va limitar ahir a dir des del seu perfil de Twitter que Farage ha "dut a terme la seva feina" en el referèndum.

Farage creu que el futur del UKIP és positiu davant les crisis en els principals partits (Conservador i Laborista). Els tories (conservadors) han de triar el substitut del primer ministre, David Cameron, que també va dimitir pel Brexit el 24 de juny; de la seva banda, el laborista Jeremy Corbyn rep pressions per renunciar pel seu tebi suport a la permanència en la UE durant la campanya per al plebiscit. Farage demana que s'aclareixin els termes de la sortida britànica.