Va arribar somrient al quarter general del PSOE, al carrer Ferraz de Madrid, i va sortir del despatx del secretari general del partit, Pedro Sánchez, amb cara de circums?tàncies. Sara Hernández, líder dels socialistes madrilenys, comparteix el posicionament del partit de donar un no «rotund» a la investidura de Mariano Rajoy, però adverteix que és «difícil» aventurar si podria haver-hi un canvi en el futur -conjunció adversativa, la que va construir Hernández, que obre la porta a múltiples escenaris, investidura de Rajoy inclosa.

En els mateixos termes es pronunciava, unes hores abans i des del palau de Fuensalida, seu del govern de Castella-la Manxa, a Toledo, el president d'aquella comunitat, Emiliano García-Page, també entonava el «no» a fer president el líder del PP, primer, i el «però», després. A la política espanyola es dóna la paradoxa que té més pressió el partit a qui li correspon, d'entrada, fer d'oposició (el PSOE), que no pas la formació que ha guanyat les eleccions (el PP) i a la qual correspon formar govern. Pedro Sánchez, que ahir va traslladar a diversos «barons» territorials socialistes la seva intenció de no facilitar les coses a?Rajoy, torna a ser, doncs, sota els focus quan encara no han transcorregut ni dues setmanes de la campanya del famós sorpasso de Podemos, desat al calaix.

Reunió amb Idoia Mendia

A banda de reunir-se amb la madrilenya Sara Hernández, el secretari general del PSOE també va parlar amb la dirigent basca Idoia Mendia; a la sortida de la trobada, Mendia va repetir l'argument de la secretària general del PSOE de Madrid i de García-Page: d'entrada, no rotund a Rajoy, però en funció de quin acabi essent l'escenari, podria convocar-se de nou el Comitè Federal socialista per replantejar-se el que calgui. «No ho descartaria, perquè hem celebrat en d'altres ocasions comitès federals successius i no hi ha cap problema. Crec que és bo, no és dolent que el Comitè Federal es reuneixi totes les vegades que sigui necessari», va declarar Mendia.

D'entrada, el màxim òrgan de decisió socialista entre congressos, es reuneix dissabte vinent. Allà, els líders del partit hi diran la seva i decidiran, entre tots, quina ha de ser la posició final en les negociacions per formar el nou govern. Per esvair dubtes, el secretari d'Organització del partit, "scar López, avançava, ahir, en declaracions a Cuatro, que l'abstenció queda descartada, alhora que garantia que no hi haurà cap diputat socialista que trenqui la disciplina de vot, tal com va suggerir fa uns dies el president extremeny i «baró» socialista Guillermo Fernández Vara. «Per descomptat que no (hi haurà divisió de vot). El PSOE votarà en bloc, com no pot ser d'altra manera. Som un partit seriós i les seves decisions les acaten tots els membres», sentenciava López.

Més tranquil·la va resultar la jornada per al president en funcions, Mariano Rajoy, que va obtenir, després de reunir-se amb el president canari, Fernando Clavijo, i amb el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, el suport d'aquesta formació a la seva investidura, «sense donar xecs en blanc ni posar línies vermelles», va precisar Barragán. Una trobada que la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, va qualificar en un comunicat de «cordial i productiva».

En aquest context, i en una compareixença davant la premsa, Barragán va donar a entendre que els contactes entre populars i socialistes ja s'han produït, extrem que fonts de Ferraz es van afanyar a desmentir unes hores després. No hi ha hagut aproximacions «ni de primer nivell, ni de segon», va assenyalar fonts socialistes. El mateix Pedro Sánchez va trucar al president canari per demanar-li que no contribueixi «al soroll que genera el PP per eludir la seva responsabilitat», van explicar les mateixes fonts. Avui, Rajoy es reunirà amb representants d'ERC, que ahir ja van avançar que acudiran a la trobada amb to «positiu». El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, advertia, però, que el seu partit només donaria suport «a un Govern espanyol si és d'esquerres».