Els diputats de la major part dels grups polítics de l'Eurocambra van insistir ahir a la Unió Europea a adoptar canvis per tornar a fer atractiu el projecte comunitari a ulls dels ciutadans i evitar que altres països abandonin la Unió, després de la victòria del Brexit. El segon debat celebrat en el ple del Parlament Europeu després del vot britànic (va haver-hi ja una primera discussió cinc dies després del referèndum britànic) va posar en relleu que, un cop assumida la tristesa per la sortida del Regne Unit de la Unió, es considera indispensable actuar perquè la UE no segueixi perdent suports.

«Està clar que massa gent a Europa està infeliç amb l'actual situació de les coses sigui en l'àmbit nacional o europeu i que espera de nosaltres una mica més», va dir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que juntament amb el màxim responsable de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va donar compte dels resultats de la passada cimera de líders el 28 i 29 de juny en què es va parlar sobre les conseqüències del Brexit.

«Els líders van recordar que durant dècades Europa va donar esperança i que tenim la responsabilitat de tornar a això», va dir Tusk, que va indicar que la «reflexió política» sobre aquest assumpte continuarà el proper 16 de setembre en una trobada informal a Bratislava on participaran els estats membres de la UE menys el Regne Unit.

El president de la Comissió Europea també va reafirmar, com en altres ocasions, que no hi haurà negociació amb el Regne Unit abans que aquest notifiqui la seva voluntat de sortir de la UE i que l'accés d'aquest país al mercat interior europeu «només existirà si es respecta la llibertat de circulació». Juncker va advertit que tot i «no poder seguir com fins a la data», la UE »no pot solucionar els problemes interns de cada estat».

Manca de propostes

Molts eurodiputats van esmentar la necessitat de reformes, però pocs van concretar sobre les mesures a adoptar. El líder dels liberals a l'Eurocambra, el belga Guy Verhofstadt, va subratllar per part seva que Europa hauria de presentar «un nou projecte a la població» i que «els ciutadans europeus no estan contra Europa, sinó que estan contra aquesta Europa». També va subratllar que el que es vol és un espai «capaç de resoldre les grans crisis», per exemple en la lluita contra el terrorisme o la gestió dels fluxos dels refugiats. Va alertar a més que «si la UE no canvia, morirà».

La socialista francesa Isabelle Thomas, va dir per la seva part que «cal dotar de sentit de nou Europa i treballar en la seva refundació», mentre que el grec Costas Mavrides, també dels socialdemòcrates, va demanar que es deixi de parlar de «generalitats» i es plantegin canvis sobre «assumptes concrets».

L'eurodiputat del PP Esteban González Pons va criticar per la seva part que les institucions europees es quedessin «mudes» durant la campanya del referèndum britànic i va considerar que la UE va «assumir la seva part de responsabilitat».

Per la seva banda la francesa Marine Le Pen, líder del Front Nacional, va denunciar l'«odi i la ràbia per part dels europeistes» després de la victòria del Brexit i va assegurar que malgrat tots els pronòstics pessimistes, que alertaven sobre l'enfonsament de la Borsa i d'altres conseqüències negatives, «res d'això ha passat». Va opinar a més que tots volen «un divorci car per dissuadir altres» països que puguin aspirar a sortir de la UE, però va alertar que «això serà perjudicial per al Regne Unit, però també per a la resta».

Paul Nuttall, del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), va explicar que els britànics aspiren a tenir un acord de lliure comerç amb la UE després de sortir de la Unió, però que estan decidits a «recuperar el control de les fronteres, de la legislació i dels nostres diners».