La CE activa el procés per decidir si sanciona Espanya pel dèficit

De Guindos es mostra convençut que no hi haurà càstig; la Comissió demana «no especular»

08.07.2016 | 00:00
De Guindos, que ahir era a Madrid, espera que no arribi la sanció.
De Guindos, que ahir era a Madrid, espera que no arribi la sanció.

La Comissió Europea (CE) va concloure, ahir, que Espanya «no ha pres mesures eficaces» per corregir el dèficit, un veredicte que obre ara la porta al fet que es converteixi, juntament amb Portugal, en el primer país membre a ser multat; però la sanció encara s'ha de decidir i pot quedar finalment reduïda a «zero». El dèficit públic espanyol es va situar en el 5,9 % del PIB el 2014 i en el 5,1 % el 2015 (si es té en comtpe en els dos casos l'ajuda financera a la banca) davant del 5,8 % i del 4,2 %, respectivament que exigia la Unió Europea (UE). Les dades dels dos exercicis anteriors allunyen definitivament la possibilitat de reduir el dèficit al 2,8 % el 2016, tal com volia la UE. Espanya havia d'haver fet un esforç estructural entre 2013 i 2015 del 2,7% del PIB per corregir el dèficit, però amb un 0,6 % es va quedar «molt per sota», assenyala la Comissió. Sota el seu parer, «la relaxació de la política fiscal el 2015 va tenir un gran impacte» en el desviament.
D'aquesta manera, les mesures de consolidació -per exemple, en el marc de les reformes de l'Administració pública i del sistema de pensions- «van ser insuficients per compensar l'impacte d'algunes mesures expansives implementades en 2015, com ara la rebaixa de l'IRPF i de l'impost de societats o la devolució parcial de la paga extra de Nadal», exposa la CE. La Comissió admet que la inflació baixa o fins i tot negativa esgrimida pel Govern en funcions «va dificultar» que Espanya aconseguís els objectius fixats, però sosté que aquest fet va ser «àmpliament compensat per un creixement més elevat de l'esperat del PIB real». D'altra banda, la «creació ràpida d'ocupació», entre altres factors, «va beneficiar la reducció del dèficit», argumenta.
Els ministres d'Economia i Finances de la UE hauran de decidir, dimarts que ve, si Espanya ha pres o no mesures efectives, un assumpte que figura ja en l'agenda de l'Ecofin i que un dia abans serà objecte de debat a l'Eurogrup. A partir de llavors, Espanya disposa de 10 dies per presentar a la CE una sol·licitud raonada on expliqui els motius pels quals hauria de cancel·lar la multa, en cas que n'hi acabi havent, i que ascenderia en el pitjor dels casos a 2.200 milions d'euros, a banda de la suspensió dels compromisos dels Fons Estructurals i d'Inversió Europeus. La Comissió pot, d'altra badan, tenir en compte «circumstàncies econòmiques excepcionals» per limitar o cancel·lar la multa a Espanya, que té de la seva banda a Itàlia i a França, i, en contra, a Holanda i Alemanya. El vicepresident per a l'Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, recalcava ahir que «hem de tenir en compte que estem bregant amb les seqüeles de la crisi financera i econòmica» i «l'esforç ja fet», un argument que va secundar el comissari d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici. La CE ha de presentar la proposta de multa en un termini de 20 dies a partir de la decisió de l'Ecofin, que podria prendre la decisió en la reunió prevista per al 27 de juliol; després, la recomanació quedaria aprovada pel Consell, tret que aquest decideixi, en un termini de10 dies i per majoria qualificada, rebutjar-la o esmenar-la. En aquest context, Moscovici va demanar «no especular» ara sobre la multa, però va assegurar que s'aplicaran les regles de manera intel·ligent i que «no hi ha cap voluntat de castigar» ni a Espanya ni a Portugal.
El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, insisteix que no hi haurà multa per l'incompliment del dèficit, perquè Espanya és l'economia de la zona euro que més creix i que més reformes ha fet; dues realitats, diu, que desperten consens al conjunt d'Europa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Rajoy s´embolica amb l´anglès i diu que serà investit en «one hour»

Així ha contestat a Brussel·les en ser preguntat per la seva possible investidura · Volia dir en...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El Tribunal Suprem crida a declarar Rita Barberá com a imputada el 21 de novembre

El jutge Conde Pumpido admet la personació del PSOE com a acusació popular imposant-li una fiança...

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

El Tribunal Suprem cita a declarar Rita Barberá pel presumpte blanqueig de capitals

La senadora i exalcaldessa haurà de comparèixer el 21 de novembre

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Enllaços recomanats: Premis cinema