Dues dones, la ministra d'Interior, Theresa May, i la secretària d'Estat d'Energia, Andrea Leadsom, van ser designades ahir pel grup parlamentari del Partit Conservador britànic com les úniques candidates per ser la propera líder de la formació i primera ministra del Regne Unit

May va obtenir 199 dels 329 vots dels diputats i parteix com a favorita en un procés d'elecció en el qual ara participaran per correu els 150.000 afiliats al partit -el resultat del qual es coneixerà el 9 de setembre-, mentre que Leadsom va sumar 84 suports.

Ambdues competiran per heredar el lloc de cap de Govern que deixarà vacant David Cameron quan faci efectiva la seva dimissió, que va anunciar poc després de conèixer la victòria del Brexit en el referèndum del 23 de juny.

Guanyi qui guanyi, el Regne Unit tindrà una primera ministra per segona vegada en la seva història, després de Margaret Thatcher, que va liderar l'Executiu entre 1979 i 1990.

En la segona ronda de votacions per triar el successor de Cameron, en va quedar fora ahir el ministre de Justícia, Michael Gove, en rebre només 46 vots, mentre que l'exministre de Defensa Liam Fox i el titular de Treball i Pensions, Stephen Crabb, es van quedar fora dimarts passat.

L'aspirant que arribi a ocupar el número 10 de Downing Street, residència oficial del primer ministre britànic, serà l'encarregada d'establir el full de ruta de Londres per a les negociacions amb Brussel·les per complir amb la voluntat del 51,9 % dels votants britànics que van optar per sortir de la UE.

Com a líder del Partit Conservador, la guanyadora d'aquest procés haurà de guarir les ferides internes d'una formació que ha quedat dividida entre aquells que van defensar sortir de la UE o continuar a Europa abans del referèndum.

May, que en la campanya del referèndum va defensar la permanència a la UE, va advertir que si arriba a ser primera ministra no té intenció d'activar, almenys fins a finals de 2016, l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia el compte enrere de dos anys per trencar amb Brussel·les. En canvi, Leadsom, amb escó en la Cambra dels comuns des del 2010, va indicar que activaria l'article 50 tan aviat com arribi al despatx de Downing Street.