A menys de 48 hores perquè el Comitè Federal del PSOE marqui el full de ruta de Pedro Sánchez per a la investidura de Mariano Rajoy, va irrompre en el debat l'expresident del Govern Felipe González, que va suggerir una abstenció dels socialistes per facilitar l'Executiu. En un article publicat al diari El País, González va demanar al PSOE que accepti dialogar amb Mariano Rajoy i defensa la necessitat que hi hagi investidura abans que s'acabi el juliol o en els primers dies d'agost.

Unes paraules que els socialistes respecten, encara que no hi donen suport en la seva totalitat, mentre que el PP les aplaudeix i considera que el PSOE i Pedro Sánchez haurien de fer cas de la veu autoritzada del seu històric líder. El número dos del PSOE, César Luena, considera que l'opinió de González no difereix tant del discurs oficial del partit perquè és Rajoy el que ha de posar-se la piles i intentar articular una majoria parlamentària. Luena va insistir que el PSOE dialogarà amb tothom «però votarà que no» a la investidura d'un líder del PP que ha de «sortir de la letargia».

La posició del grup

Van ser molts els «barons» territorials del PSOE que també van intervenir en el debat obert per Felipe González, encara que sense contradir del tot l'antic dirigent socialista. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va deixar clar que el PSOE no té intenció de ser la crossa del PP «ara mateix» tot i que va subratllar que «no cal descartar res».

També el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, comparteix amb Felipe González que el PSOE no s'ha de tancar a negociar amb el PP però reconeix que aquesta negociació seria «tan difícil i radicalment oposada» que els portaria a votar que no a la investidura de Mariano Rajoy.

Des de l'Aragó, Javier Lambán va insistir que el PSOE ha d'estar a l'oposició i votar no a la investidura de Rajoy i va rebutjar que Pedro Sánchez intenti un govern alternatiu si aquest fracassa, com proposa la presidenta de Balears, Francina Armengol. Per Lambán, hi ha «dos caps polítics que brillen per sobre de tots els altres» a Espanya, el de González i el d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Segons la seva opinió, qualsevol cosa que escriguin o diguin «val la pena ser llegida, escoltada amb atenció», i «qui no senti estimulat el seu pensament per la paraula de Felipe González és senzillament un neci».

Una celebrada opinió

El mateix líder del PP, Mariano Rajoy va coincidir amb González que no hi ha d'haver unes terceres eleccions i que el Govern ha de formar-se de manera ràpida i tenir «un mínim d'estabilitat». «Una opinió molt qualificada per ser qui és», va aplaudir Rajoy, que va demanar a tothom un esforç de «seny i sentit comú» per tal de solucionar el procés com més aviat millor per no fer mal a la credibilitat d'Espanya i no posar en risc l'economia.

Opinió que comparteix el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, que reconeix que coincideix absolutament «amb l'enfocament de Felipe González que el PSOE» hauria de facilitar «al PP i Mariano Rajoy la formació d'un Executiu».

També va intervenir el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que va recomanar escoltar l'expresident del Govern i va destacar que amb persones com ell, «li aniria millor a Espanya i al seu partit».

«Em sorprèn que li interessi als que creuen en la governabilitat del seu país i no a alguns dirigents del seu propi partit», va lamentar Feijóo, que va recordar que González va guanyar quatre eleccions mentre que «altres les han perdut sempre».

Més reunions

Mariano Rajoy ja ha citat per a la setmana que ve els responsables de Ciutadans, Albert Rivera, i Podem, Pablo Iglesias, mentre va advertir a tots els partits que és urgent formar govern per començar a prendre decisions. Malgrat tot, encara està sense fixar la data d'una trobada amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que avui continuarà les seves reunions amb els «barons» socialistes abans de la reunió del Comitè Federal del dissabte, que ha de fixar el full de ruta del partit en aquest procés.