El president d'EUA, Barack Obama, va anunciar ahir una reducció menor de la prevista de les tropes de l'Afganistan quan abandoni la Casa Blanca al pròxim gener, una nova mostra de la dificultat de tancar totalment la guerra més llarga en la qual han intervingut els nord-americans.

Obama va explicar, flanquejat pel secretari de Defensa, Ash Carter, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Joseph Dunford, que els soldats nord-americans a Afganistan passaran de ser dels 9.800 actuals a 8.400 al final del seu mandat.

Aquesta última xifra és molt superior als 5.500 soldats que va dir que quedarien al gener del 2017 el mes d'octubre passat, quan Obama va abandonar definitivament la seva esperança de tancar el conflicte afganès, una de les seves grans apostes en política exterior i de seguretat.

El president va recordar que després de la fi dels quals denominen «missió de combat», al desembre de 2014, ara les forces d'EUA «estan enfocades en dues missions específiques: assistència i entrenament de les forces afganeses i suport a operacions antiterroristes contra les restes d'Al-Qaeda i altres grups terroristes com l'Estat Islàmic (EI)».

La decisió d'Obama, que semblava inevitable a causa de l'ofensiva dels talibans, s'anuncia després d'analitzar les recomanacions del general John Nicholson, cap de la missió internacional a Afganistan, de la direcció del Pentàgon, els socis de l'OTAN i el Govern de Kabul. Obama va indicar que els talibans encara representen una «amenaça» i «han guanyat territori en alguns casos». Però «després de tota la sang i fons invertits a Afganistan tots aquests anys, crec fermament que hem de donar als afganesos l'oportunitat de tenir èxit», va afirmar.