Durant tota la jornada d'ahir els barons del PSOE van afrontar un dia marcat per la reflexió i la incertesa, just el dia abans del tret de sortida de l'esperat Comité Federal del partit, en el qual els socialistes hauràn de decidir finalment quina ha de ser la seva postura respecte al nou escenari electoral després de les eleccions del 26-J.

En aquesta reunió de caràcter extraordinàri, on estaràn presents tots els alts càrrecs del partit, el punt principal serà donar resposta a la proposta del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, de formar govern i mirar quines podries ser les possibles aliançes que es podrien forma a partir dels números extrets dels darrers comicis.

Actualment, la cohesió no és ni de bon tros la paraula que pot definir millor el partit, ja que arran del desgast electoral i la manca de govern, alguns dels representants del PSOE es començen a plantejar com a possible alternativa l'afirmativa a Rajoy, mentre que d'altres continuen ferms a la decisió de que cal mantenir-se en el costat del «no». El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha estat pel moment l'únic dirigent autonòmic que s'ha mostrat partidari de facilitar l'investidura del president popular en funcions, oferint la possibilitat d'una «abstenció mínima» per part d'algun diputat socialista perquè Rajoy pugui ser reelegit. En la mateixa línia es podrien situar altres noms com Susana Díaz, Ximó Puig, Emiliano García-Page o bé Javier Lambran. Amb la mateixa hipòtesi es pujaria al carro l'exministre Josep Borrell, sempre amb la condició que hi hagi paral·lelament una negociació entre els dos partits.

La via de les esquerres

Malgrat que tot apunta que no hi haurà un govern que no tingui el PP com a nucli, el líder de Podemos encara manté l'esperança d'esgotar les darreres vies. Pablo Iglesias va traslladar ahir a Pedro Sánchez la seva voluntat d'obrir noves alternatives que no passin per negociar amb els populars i que puguin formar un govern alternatiu d'esquerres amb les formacions catalanes i basques.

El líder del partit de Podem va argumentar la seva proposta explicant que «si Mariano Rajoy no aconsegueix una majoria, seria d'allò més intel·ligent intentar de formar govern per l'altre costat», malgrat va afegir que després dels resultats de les darreres elecccions «no és el seu partit a qui pertoca agafar la iniciativa».

Pel que fa al president, durant tot el cap de setmana continuarà reunit a la cimera de la OTAN a Varsòvia, però com ja va anunciar previament, la setmana que ve ja té previstes les reunions amb els grups restants per acabar d'aclarir el desenllaç politicoelectoral.