La tensa relació existent entre les forces de seguretat i les minories als Estats Units va acabar dijous amb un escenari de pànic. Cinc policies van morir dijous a la nit pels trets de diferents agressors durant una manifestació contra la violència policial a Dallas (Texas). A banda dels cinc agents morts, hi ha set policies més i dos civils que van resultar ferits, en la que es considera com la pitjor matança de policies registrada als Estats Units des dels atemptats terroristes de l'11 de setembre del 2001.

El cap de la policia de Dallas, David Brown, va assegurar que dos dels atacants s'havien col·locat en posicions elevades com si es tractessin de «franctiradors» i que van dur a terme els seus atac «en forma d'emboscada». Les autoritats van informar de la detenció de 3 sospitosos i de la mort d'un d'ells a mans de la policia, identificat com Micah X. Johnson, de 25 anys, segons va informar ahir la cadena CBS, citant fonts policials. Segons aquestes primeres informacions, Johnson, la raça del qual no s'ha donat a conèixer, era resident a l'àrea de Dallas, no compta amb antecedents penals i no està vinculat a grups terroristes.

Aquest sospitós, mort després d'atrinxerar-se a un aparcament, va dir que volia matar a «policies blancs», va indicar ahir Brown en una roda de premsa. El cap de policia va precisar que aquest sospitós va resultar mort per l'explosió d'«una bomba robot», que la policia va situar a prop seu. «No teniem cap altra opció», va justificar Brown, que va indicar que el sospitós es va atrinxerar durant més d'una hora armat a un aparcament de Dallas mentre proferia nombroses amenaces.

«El sospitós va dir que estava enfadat amb el tema de "la vida dels negres importa" i que estava enfadat per les recents morts comeses per policies», va afegir.

El sospitós, que va disparar contra els agents que intentaven convence'l perquè es rendís, on un dels policies en va resultar ferit, també va assegurar que havia posat bombes a l'estacionament en el qual es trobava i per tot el centre de la ciutat, cosa que va provocar la posterior recerca dels suposats explosius. La policia, que ahir encara mantenia acordonat un ampli sector del centre de Dallas, va descartar l'existència d'explosius després de registrar la zona.

L'atac es va produir quan els manifestants, igual que va passar en altres grans ciutats del país com Nova York, Los Angeles o Atlanta, protestaven pels últims incidents de violència policial amb lligams racials registrats als EUA.

En concret la protesta es devia a la mort d'Alton Sterling, un home negre que va ser abatut per dos policies blancs que el van disparar dimarts a boca de canó quan el tenien sotmès a terra a Baton Rouge (Louisiana), i del jove Philando Castile, mort dimecres a Falcon Heights (Minnesota) en ser disparat per un policia que el va parar mentre conduia per una infracció de trànsit.

Detencions dels atacants

Al marge del difunt, la policia manté en custòdia a tres persones, incloent una dona, que va ser detinguda en el mateix aparcament on va morir un dels atacans, i als altres dos individus que havien fugit del lloc dels atacs i circulaven per l'autopista en un Mercedes negre.

La detenció d'aquests, segons la policia, es va produir després d'una persecució policial quan un agent va veure un d'ells caminant a corre-cuita carregat amb una gran bossa de camuflatge i introduint-la a la part de darrere del vehicle, i arrencant aquest a tota velocitat. Brown va dir que encara no està clar quantes persones van participar en l'atac.