L'Agència Tributària (AEAT) va portar a terme entre ahir i dijous l'operació més gran contra l'economia submergida d'àmbit nacional, que va incloure el registre en onze comunitats autònomes de 87 discoteques i locals de 110 societats que facturen més del 20% del total del sector de l'oci nocturn. Aquesta macrooperació, anomenada «Chopin», va suposar el desplegament de més de 500 funcionaris de l'AEAT, recolzats per efectius policials, que van descobrir grans quantitats de diner negre en metàl·lic amagat o preparat en sobres per retribuir la plantilla i pagar despeses. Entre els noms que van transcendir estan les discoteques eivissenques Space i Privilege, i la madrilenya Joy Eslava.

L'AEAT només va donar la distribució geogràfica dels locals registrats, la majoria ubicats a la Comunitat Valenciana (20), seguida de Catalunya i Galícia (16 cadascuna), Andalusia (10), Madrid (7), Aragó, Balears i Canàries (4 cadascuna), Castella i Lleó (3), Extremadura (2) i Astúries (1).

Segons va explicar el Ministeri d'Hisenda, es tracta d'una intervenció de caràcter administratiu, les actuacions d'entrada i registre no van implicar detencions, tot i que s'està investigant a 14 persones físiques vinculades amb les 110 societats.

L'operació es va fer coincidint amb l'inici de la temporada alta a les discoteques, encara que es portava gestant des de principis d'any quan Hisenda va detectar un volum d'operacions amb targeta «anormalment alt» per a un sector en el que prima el pagament en efectiu i que en alguns casos arribava al 76% del total d'operacions del local.