El PSOE demanarà al Congrés que es constitueixi una comissió d'investigació sobre les converses entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'Agència Antifrau catalana i sobre les «pràctiques» del Ministeri. La primera iniciativa parlamentària que presentin els socialistes en aquesta nova legislatura serà la petició per a aquesta comissió «sobre la vulneració de l'estat de dret per part de diferents instàncies i càrrecs públics del Ministeri de l'Interior», segons fonts del grup socialista.

El PSOE vol que en aquesta comissió s'investiguin les gravacions de les converses del ministre amb el cap de l'Agència Antifrau catalana «en les quals suposadament apareixen casos d'espionatge polític, es preconstruïen proves contra rivals polítics i es relataven intents d'influir en la fiscalia i altres òrgans judicials», expliquen les mateixes fonts. Els socialistes reclamaran que aquesta comissió investigui alguns comandaments de la cúpula del Cos Nacional de Policia, entre els quals cita el comissari José Manuel Villarejo, i que considera «relacionats amb escoltes i pràctiques il·legals». També vol que s'investiguin «la resta d'activitats de càrrecs del Ministeri de l'Interior que han pogut atemptar contra l'estat de dret».

El PSOE demanarà que compareguin davant d'aquesta comissió el Ministre de l'Interior i alts càrrecs del Ministeri i s'estudiarà la possibilitat de reclamar altres compareixences de membres del Govern. Els socialistes esperen tenir el suport de la resta dels grups parlamentaris perquè la comissió comenci a treballar de manera immediata amb un període de treball de tres mesos per presentar conclusions.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, es va mostrar convençut, en una entrevista a la Cadena Ser, que es tracta «d'una utilització partidista dels efectius, mitjans i recursos del departament d'Interior i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat amb fins polítics». És un assumpte «tan greu com sembla» i per això és necessari «investigar, analitzar i comprovar les actuacions tant del ministre com d'altres alts càrrecs del Ministeri» va sentenciar.

Una propera cita

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va rebutjar les acusacions referents al seu «espionatge» a adversaris polítics però va dir estar a disposició del Congrés en cas que aquesta Cambra investigui les seves converses amb el cap de l'Oficina Antifrau catalana.

El ministre va admetre que els grups parlamentaris «tenen dret a plantejar les iniciatives que considerin oportunes» i davant això no té «res a dir», però sí que va criticar les declaracions dels socialistes, judicis de valor que, va advertir, són «injuriosos i calumniosos com a mínim», remarcant que «la publicació de les gravacions sobre les citades converses no tenien un altre objectiu més que el de deteriorar la seva imatge i la del PP».