Corea del Nord va efectuar ahir una nova prova de llançament d'un míssil balístic des d'un submarí, la qual cosa suposa una nova provocació del règim de Kim Jong-un després que Estats Units imposés aquesta setmana sancions directes al líder nord-coreà per violacions de drets humans.

El llançament, que es va efectuar a les 11.30 hora local en aigües del mar del Japó) a l'altura de la ciutat de Sinpo, va fallar en la fase de vol segons les autoritats de Seül que, tot i això ho van considerar com un avanç en la tecnologia de míssils del règim nord-coreà.

La nova prova de míssils, prohibida per l'ONU, va arribar després que aquesta setmana Estats Units imposés per primera vegada sancions directes al líder nord-coreà, cosa que des de Pyongyang es va qualificar com una "declaració de guerra".

"El llançament del míssil balístic des del submarí es va fer amb normalitat però considerem que va fallar durant la primera fase de vol", va assenyalar en una nota de premsa l'Estat Major Conjunt de les Forces Armades de Corea del Sud. El text breu ha assenyalat a més que des de Seül "es condemna de manera rotunda aquesta provocació per part de Corea del Nord".El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, també va condemnar de manera ferma el llançament que va qualificar com una "clara provocació a les Nacions Unides".

Diverses resolucions de l'ONU prohibeixen a Corea del Nord el desenvolupament i les proves de míssils balístics a causa principalment del seu actual programa de proves d'armes nuclears.

L'exèrcit nord-coreà ja va dur a terme un altre intent de llançament d'un míssil balístic des d'un submarí (Submarine-Launched Ballistic Missile, SLBM), l'abril passat i encara que Pyongyang la va anunciar com un èxit, Seül va considerar que també va ser una prova fallida.

L'últim SLBM llançat ahir va explotar a una altura d'uns 10 quilòmetres després d'haver estat disparat des d'un submarí submergit tipus Sinpo de 2.000 tones, segons una font militar de Seül citada per l'agència Yonhap.

Aquesta mateixa font va valorar que tot i no completar amb èxit la prova, Corea del Nord ha aconseguit progressos en la part inicial del llançament sota l'aigua de la seva tecnologia SLBM.

Els experts consideren que Corea del Nord podria aconseguir desenvolupar la tecnologia necessària per llançar míssils des de submarins plenament operatius en uns tres anys, cosa que suposaria un enorme avanç armamentístic per al règim de Pyongyang.

La naturalesa mòbil dels SLBM ampliaria enormement l'abast del seu arsenal balístic i faria molt més difícil detectar els seus llançaments.

Aquesta última prova de poder militar arriba després que Seül i Washington van segellar aquest divendres l'acord per al desplegament a la fi de 2017 de l'escut antimíssils THAAD, que pretén precisament fer front als programes armamentístics de la veïna Corea del Nord.

Els dos aliats van començar a negociar el desplegament del sistema de defensa terminal d'àrea a gran altitud (THAAD) poc després que el règim de Pyongyang realitzés la quarta prova nuclear subterrània i llancés un coet espacial amb tecnologia de míssils balístics intercontinentals a principis d'any A més, Estats Units va imposar aquest dimarts per primera vegada sancions econòmiques al líder de Corea del Nord i als altres deu funcionaris nord-coreans pels abusos de drets humans comesos pel règim.

La mesura, no molt efectiva però de gran valor simbòlic, suma a Kim Jong-un a la llista de líders que han estat sancionats per Washington com el sirià Bassar al-Assad, el libi Muammar Al Gaddafi, l'iraquià Saddam Hussein i el zimbabuès Robert Mugabe.

Com s'esperava, la reacció de Pyongyang va ser furibunda i el règim va assegurar a través dels seus mitjans oficials que les sancions al seu líder constitueixen "una declaració de guerra" i va amenaçar de "dures represàlies" tret que Washington retiri aquestes mesures.