El president dels EUA, Barack Obama, va decidir escurçar el seu primer viatge a Espanya per tornar al seu país a causa de la matança de Dallas. Ahir va arribar a Madrid on avui es veurà amb el Rei, amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i amb els principals líders de l'oposició.

La visita, que havia de començar ahir a la nit a Sevilla, ciutat que havia de conèixer acompanyat pel rei Felip, i que culminaria amb diversos actes dilluns, a Madrid, concentra ara la seva agenda avui diumenge, primer a la capital espanyola i després a la base naval de Rota (Cadis).

Segons el programa modificat d'acord amb la Casa Blanca, Obama va ser rebut ahir a la nit pel Rei a la base aèria de Torrejón d'Ardoz, on va arribar procedent de la cimera de l'OTAN celebrada a Varsòvia, en què va coincidir amb Rajoy. Fonts de la Casa Reial van subratllar que "la presència excepcional" del Monarca per donar la benvinguda al president es deu "a les seves estretes relacions personals i institucionals entre els dos països".

A primera hora del matí d'avui el mandatari nord-americà assisitirà al Palau Reial amb una recepció oficial per després mantenir una trobada amb Felipe VI.

Zarzuela va substituir per aquest acte el dinar que dilluns Felip i Letícia anaven a oferir en el seu honor al Palau d'Orient, amb un centenar de convidats, i en el qual estava previst que el Rei i Obama pronunciessin sengles discursos.

Ambaixada dels EUA

Després de la seva reunió amb el cap de l'Estat, Barack Obama es desplaçarà, segons fonts diplomàtiques, a l'ambaixada dels EUA, que encapçala James Costos, per trobar-se amb els seus funcionaris, i després es traslladarà fins al Palau de la Moncloa.

Allà el rebrà el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, amb qui mantindrà una conversa que serà seguida per una declaració de tots dos als mitjans de comunicació. Obama va convocar després els líders dels tres principals partits de l'oposició, el socialista Pedro Sánchez, el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, i el de Ciutadans, Albert Rivera.

Parlarà amb ells a la base de Torrejón, des d'on partirà rumb a Rota per tal de complir en aquesta base gaditana -d'ús conjunt per Espanya i els EUA des de fa més de 60 anys- una visita que li permetrà trobar-se amb els nord-americans allà destinats (3.500 entre marines i les seves famílies).

Abans de tornar al seu país, el president es dirigirà a les tropes nord-americanes i espanyoles d'una base on romanen des del mes de setembre passat quatre destructors dels EUA integrats en l'escut antimíssils de l'OTAN.

L'avançament de la tornada d'Obama a Washington va privar Sevilla de la presència del president dels EUA, la qual cosa va crear desil·lusió a la capital sevillana per la molta expectació que havia generat la seva visita, augmentada per un gran desplegament de les forces policials i exhaustius controls de seguretat.

No obstant això, l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, va enviar una invitació al president per visitar "quan vulgui" amb la seva família una ciutat que des de fa un mes s'estava preparant per acollir-lo de la millor manera possible.

També es va excloure de l'agenda una trobada amb joves emprenedors en els Teatres del Canal.