El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Pamplona ha decretat l'ingrés a la presó per delictes d'agressió sexual per als cinc detinguts dijous passat, a Pamplona, durant la festa de San Fermín, per violar una jove. El jutge afirma que hi ha una gravació en què "s'aprecia la participació col·lectiva de tots ells".

Per aquests fets, el jutge ha imputat als detinguts, cinc joves sevillans, un d'ells agent de la Guàrdia Civil, per delictes d'agressió sexual i un delicte de robatori amb violència o intimidació.

Segons consta en la sentència, que pot ser recorreguda, resulta "indiciàriament acreditat" que cap a les 03.00 hores, del 7 de juliol, els cinc investigats van contactar amb la víctima, de 18 anys, a la plaça del Castillo i la van acompanyar fins al cotxe en el qual pernoctava. Pel camí, aprofitant que estava obert el portal número 5 del carrer Paulino Caballero, van subjectar a la jove "pels canyells" i la van obligar a entrar.

Un cop a l'interior, afegeix l'acta, la van envoltar i, "valent-se de la seva superioritat física i de la impossibilitat" de la víctima "per demanar auxili", van dur a terme diverses agressions sexuals "mentre gravaven els fets" i finalment li van treure el mòbil de la ronyonera i van abandonar el lloc.

Els cinc detinguts es van acollir ahir davant del jutge al seu dret a no declarar, mentre que el Ministeri Fiscal i l'acusació particular van sol·licitar per a ells la presó provisional.

En la resolució, el magistrat exposa que concorren tots els requisits per a l'adopció de la mesura privativa de llibertat per delictes d'agressió sexual i robatori amb violència o intimidació i assegura que "hi ha en la causa mèrits suficients" per estimar responsables criminalment d'aquests delictes als cinc encausats.

En concret, el jutge considera "molt clar" el relat de la víctima pel que fa a la mecànica dels fets i la impossibilitat de demanar auxili tant per tractar-se d'un lloc aïllat com per la "desproporció física" entre la víctima i els agressors, i a més destaca que en l'enregistrament "s'aprecia la participació col·lectiva de tots ells".

Afegeix també que acorda l'empresonament provisional donada l'"extrema gravetat dels fets", la necessitat de protecció a la víctima, "així com les elevades possibilitats d'eludir l'acció de la justícia davant la gravetat de les penes que al seu dia es puguin imposar" i "la possibilitat de reiteració delictiva a la vista de la pròpia mecànica dels fets, comesos en grup i utilitzant a més mitjans audiovisuals".