El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va garantir ahir que farà "el màxim esforç possible " per formar un executiu, i tot i que va reconèixer que la responsabilitat més gran per fer-ho és seva, va demanar als partits que facin servir els seus vots a favor dels interessos generals d'Espanya. El president en funcions va remarcar que ningú vol unes terceres eleccions a Espanya perquè seria "una insensatesa que no s'oblidaria mai", i per això, s'implicarà al màxim per evitar-ho.

Rajoy es va limitar a respondre d'aquesta manera a l'anunci del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va assenyalar que els socialistes no han de facilitar la seva investidura com a president i lideraran l'oposició.

En la conferència de premsa amb què ha tancat la seva participació a la cimera de l'OTAN celebrada a Varsòvia, Rajoy va explicar que la setmana vinent pretén tancar una primera ronda de contactes amb tots els líders polítics, inclòs Sánchez, tot i que encara no ha concertat la seva cita amb el dirigent socialista.

"Jo faré el màxim esforç possible per formar un govern", va subratllar assumint que la responsabilitat més gran perquè hi hagi un nou ?executiu és ell, en ser el líder del partit més votat. També va recalcar que tots els partits han de tenir en compte els vots rebuts el 26 de juny i usar-los per a la millor defensa dels interessos generals d'Espanya. "Si tots pensem que és dolenta la repetició d'eleccions, tots hem d'actuar amb gran responsabilitat", va assenyalar.

En preguntar-li si té decidit acceptar l'encàrrec del Rei d'acudir a la seva investidura, va dir que cal esperar a cada moment i que la seva resposta la donaria, en primer lloc, a Felip VI si li plantegés.

Rajoy va reiterar la necessitat que hi hagi un nou govern a Espanya com més aviat millor i va considerar que "contradiu tota lògica estar tot l'estiu, juliol, agost, setembre i no se sap fins quan discutint d'allò diví i humà". Aquesta rapidesa la considera essencial per abordar el sostre de despesa i els Pressupostos de l'Estat i de les comunitats per al proper any.