L'autor de la matança de cinc policies a Dallas planejava un atac de proporcions encara més gran per "fer pagar" els agents per la violència contra les minories, va revelar ahir el cap de la Policia local, David Brown, en una entrevista a la cadena CNN. "L'escorcoll a a la casa del sospitós fa pensar, en relació amb els materials per a la fabricació de bombes i el diari que hem trobat, que havia estat practicant detonacions i que tenia material suficient per haver provocat efectes devastadors a la nostra ciutat i la nostra àrea del nord de Texas", va afirmar el cap de Policia de Dallas.

Els investigadors estan "convençuts", va assegurar Brown, que l'atacant, Micah Xavier Johnson, "tenia altres plans" i "pensava que estava fent el correcte en fer pagar als policies, segons el que veia ell, la violència contra la gent de color".

La Policia treballa sobre la teoria que l'agressor havia planejat atacar les forces de seguretat abans de les morts de dos homes negres a les mans d'agents blancs a Louisiana i Minesota a principis d'aquesta setmana, que van desfermar la protesta de Dallas i en diverses ciutats del país. "Creiem que aquestes morts només van desfermar el seu deliri per accelerar els seus plans i va veure la protesta de Dallas com una oportunitat de començar a sembrar el caos entre els nostres agents", va assenyalar Brown.

Els investigadors encara no han pogut determinar si Johnson va actuar sol o va tenir còmplices, però sí han confirmat que no tenia antecedents penals, només una denúncia per abús sexual dins de l'Exèrcit.

Després de revisar el diari amb tàctiques de combat que van trobar el domicili de l'agressor, els agents van concloure que "òbviament tenia algun tipus de deliri". "Hi havia parts una mica confuses que són difícils de desxifrar. Només puc afegir que, en la paret del lloc on va morir va escriure les lletres 'RB' amb la seva pròpia sang", va apuntar el cap de Policia. "El que ens porta a creure que estava ferit quan pujava al segon pis de l'edifici.

El cap de Policia també va defensar la seva decisió d'enviar un robot amb una bomba adossada a l'estacionament on estava atrinxerat l'atacant per posar fi a la situació i evitar que ferís més agents i civils. "Havíem de fer tot el que estava a la nostres mans per evitar més danys. Tornaria a usar el robot si hagués de fer-ho", va afirmar Brown. Va rebutjar així les crítiques que "es fan des de la comoditat i la seguretat, i no en el lloc dels fets" sobre l'ús d'aquest tipus de tecnologia per part de la Policia.

Aquesta és la primera vegada que s'usa un robot amb bomba, un recurs insòlit fora de les zones de combat, per matar una persona a EUA. És comú que els departaments de Policia tingui robots que no estan dissenyats per a l'atac, sinó per detectar i destruir explosius. L'insòlit del cas és que els agents decidissin, en un intent desesperat per reduir l'atacant, donar al robot un nou propòsit: li van adossar explosius i els van fer esclatar al costat de l'agressor.