El líder del PP, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reuniran demà al Congrés dins de la ronda de contactes que el cap de l'Executiu manté amb altres forces polítiques per intentar formar Govern. Fonts socialistes van confirmar la cita, que serà a les onze del matí a dependències del Congrés dels Diputats. La reunió entre Rajoy i Sánchez la van tancar ahir els gabinets d'ambdós partits.

Aquesta trobada es durà a terme després que avui Rajoy es reuneixi amb els líders de Podem, Pablo Iglesias, i Ciutadans, Albert Rivera, també a la cambra baixa.

Tot i que el PP va posar des del primer moment el focus en el PSOE, com el soci clau per desbloquejar la situació, l'acord de reunió entre els dos partits s'ha produït quinze dies després de les eleccions del 26-J. Això es deu al fet que el PP esperava que es produís la reunió del Comitè Federal del PSOE, la qual va tenir lloc dissabte passat. En aquesta, els socialistes van acordar votar «no» a la investidura de Rajoy. Ara es preveu que Sánchez comuniqui aquesta decisió en persona al president del Govern en funcions.

En la trobada, el líder del PP posarà un especial èmfasi en la necessitat de que hi hagui un govern estable com més aviat millor perquè cal aprovar el sostre de despesa, del qual depenen no només els pressupostos de l'Estat, sinó també el de les comunitats i els ajuntaments, així com el dèficit.

Rajoy va iniciar la ronda de contactes la setmana passada amb els dirigents de Coalició Canària Fernando Clavijo i José Miguel Barragán, amb qui es va veure al palau de la Moncloa, i va continuar amb els portaveus parlamentaris del PNB, Aitor Esteban, i d'ERC, Joan Tardà i Gabriel Rufián.

Després de les reunions d'avui i demà amb els líders de Podem, Ciutadans i PSOE, s'obrirà una nova fase de conversacions per intentar formar Govern, amb ?equips negociadors, en què ja es parlarà de continguts i propostes concretes amb aquells que hagin manifestat la seva disposició al diàleg.

La idea de Rajoy és sotmetre's a la investidura a finals d'aquest mes o principis d'agost, una vegada que s'hagin constituït les Corts Generals, el proper dia 19, i de la ronda que farà el rei Felip amb els representants de les forces polítiques representades al Congrés.

La negociació de la Mesa

El secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, va expressar el seu desig que la nova Mesa del Congrés sigui més plural que la de l'anterior legislatura i que no bloquegi ?iniciatives amb el «cadenat del PP».

En declaracions al Congrés després de lliurar les seves credencials com a diputat, Errejón va admetre que el seu partit ja està parlant amb altres formacions per a la constitució de la Mesa, i va assenyalar que li agradaria que l'òrgan de govern de la Cambra en reflecteixi la pluralitat.

«No seria bo», va apuntar, un acord com el de la passada legislatura, en la qual «el PSOE va cedir a Ciutadans i al PP la majoria de la Mesa». Per això va fer una crida a la resta dels partits perquè hi hagi una mesa que reflecteixi la pluralitat perquè no es puguin bloquejar iniciatives i «transformacions» d'altres partits.