El president de Ciutadans, Albert Rivera, va obrir ahir la porta a facilitar un govern en minoria de Mariano Rajoy, amb una abstenció en la votació de la investidura, però en cap cas entrarà al govern, sinó que farà una oposició «responsable». Aquesta va ser l'opinió del líder de Ciutadans després de la trobada d'ahir al matí amb Rajoy.

Avui Rivera reunirà la seva executiva per decidir la posició de Ciutadans de cara a la investidura de manera «col·lectiva» i per acordar què voten en la primera i segona votació. A més, Rivera va assenyalar que Rajoy li va comunicar la seva «intenció» de presentar-se a la investidura com més aviat millor, fet en el què va dir coincidir, i que podria ser a finals de juliol o a primers d'agost.

«La nostra posició és clara: ni volem terceres eleccions ni donarem suport a ulls clucs a aquest govern», va subratllar Rivera en roda de premsa al Congrés després que durant tota la campanya assegurés que no s'abstindrien, en considerar que Rajoy no és la persona adequada per a una nova etapa de regeneració.

Després de descartar definitivament el «pla A» que proposava Ciutadans d'un «govern de consens constitucionalista» que sortís d'una negociació a tres amb PP i PSOE, Rivera va assenyalar que el «pla B» és l'únic que queda sobre la taula, i és el d'un govern en minoria.

Per això va advertir que ara li toca a tots els partits de l'oposició «mullar-se» i «cedir», i Ciutadans té «marge» per fer-ho. «Si som responsables tots, pot funcionar; un govern en minoria que pugui i hagi d'arribar a acords amb l'oposició, cal veure-ho com una oportunitat», va dir Rivera.

El líder de la formació taronja vol parlar de tot això amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui té pensat telefonar per intercanviar impressions sobre la investidura de Rajoy després que el líder socialista es reuneixi avui amb el president en funcions.

Qui també va posar els ulls sobre el PSOE va ser Pablo Iglesias després de reunir-se ahir també, però a la tarda, amb Mariano Rajoy. El líder de Podem va advertir als socialistes que si finalment opten per l'abstenció per facilitar la investidura de Mariano Rajoy es convertirien en «poc menys que en un soci» i això convertiria a la formació morada en el principal partit de l'oposició.

Units Podem

Pablo Iglesias va deixar tota la pressió sobre Pedro Sánchez i el PSOE després de traslladar a Rajoy que «Units Podem no facilitarà un govern del PP, ni per activa ni per passiva». Durant aquesta trobada, Iglesias va exposar al president en funcions que si finalment aconsegueix convèncer el PSOE perquè s'abstingui en la seva investidura, Podem exercirà el paper de principal partit de l'oposició amb lleialtat als ciutadans i al país. Així, va insistir que al PSOE li serà molt difícil explicar la seva tasca com a oposició «alhora que fa president del Govern Rajoy».

A través d'un comunicat, Rajoy va constatar les «profundes diferències ideològiques» que el separen del líder de Podem, però li va agrair la seva disposició al diàleg en benefici de tots els espa?nyols. Avui serà el torn de Pedro Sánchez.